eDelicios

Cât se fierb castraveții bulgărești. Secretul ca să nu se înmoaie

Pași pentru murarea castraveților bulgărești:

  1. Selecția castraveților: Alege castraveți mici și proaspeți, fără pete sau semne de deteriorare. Castraveții trebuie să fie fermi la atingere.
  2. Pregătirea castraveților: Spală castraveții bine și taie-le capetele pentru a elimina enzimele care pot contribui la înmuierea lor. Unii gospodari recomandă să-i pui în apă rece cu gheață pentru câteva ore înainte de murare, pentru a le păstra crocanța.
  3. Saramura: Pregătește o saramură din apă, sare, oțet, zahăr (opțional) și condimente (cum ar fi semințele de muștar, coriandrul, mărarul, usturoiul și frunzele de dafin). Fierbe saramura pentru a dizolva sarea și pentru a extrage aromele din condimente, apoi las-o să se răcească la temperatura camerei înainte de a o folosi.
  4. Sterilizarea borcanelor: Sterilizează borcanele și capacele pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor nedorite. Acest lucru se poate face prin fierberea lor într-un vas mare cu apă timp de aproximativ 10 minute sau folosind cuptorul.
  5. Fierberea castraveților: Dacă rețeta ta necesită fierberea castraveților în saramură înainte de a-i pune în borcane, acest pas trebuie făcut foarte atent. De obicei, castraveții se fierb doar 2-3 minute în saramură clocotită pentru a nu se înmuia prea mult. Alternativ, poți sări acest pas și să torni saramura fierbinte direct peste castraveții cruzi în borcane.
  6. Umplerea borcanelor: Pune castraveții în borcane sterilizate, adaugă condimentele și usturoiul (dacă folosești) și toarnă saramura răcită sau fierbinte peste castraveți, lăsând puțin spațiu în partea de sus a borcanului.
  7. Sigilarea și păstrarea: Închide borcanele etanș și depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat. Procesul de murare va continua în borcane, iar castraveții vor deveni mai gustoși pe măsură ce trece timpul.

Secretul pentru a păstra castraveții crocanți:

  • Saramură cu sare și oțet: Proporția corectă de sare și oțet în saramură este crucială pentru păstrarea crocanței.
  • Frunze de vișin sau stejar: Adăugarea de frunze de vișin, stejar sau chiar hrean în borcan ajută la menținerea crocanței datorită taninurilor conținute.
  • Nu-i fierbe prea mult: Fierberea castraveților pentru o perioadă scurtă de timp (2-3 minute) este esențială dacă această metodă este inclusă în rețetă.

Respectând acești pași, vei putea obține castraveți bulgărești murati care își păstrează crocanța și gustul delicios.