De ce să nu mai cumperi jumătăți de fructe
Jumătățile de fructe de la tarabe sunt adesea mai ieftine decât fructele întregi și oferă o perspectivă clară asupra stării și culorii pulpei. Vânzătorii recurg la această practică din motive evidente de marketing. Totuși, felul în care sunt păstrate aceste fructe nu este întotdeauna sănătos.
Specialiștii își exprimă îngrijorarea față de fructele tăiate și ambalate separat pentru vânzare. Conform acestora, nu este recomandat să consumi astfel de fructe. Acestea sunt, de obicei, învelite în plastic, creând un mediu propice pentru contaminare.
Riscurile pentru sănătate
Odată ce fructele tăiate intră în contact cu agenți externi, precum mâinile care le manipulează, cuțitul și plasticul de ambalare, ele nu mai sunt 100% sigure pentru consum. Microorganismele se pot reproduce rapid pe suprafața fructului tăiat.
Fructele tăiate sunt expuse riscului de contaminare cu agenți patogeni precum Salmonella, Escherichia coli verotoxigenă și Listeria monocytogenes. Aceste probleme sunt frecvent raportate la ananas, pepeni galbeni, papaya și pepeni verzi.
Cum să te protejezi
Dacă cumperi un fruct întreg și îl tai acasă, este esențial să fii atent la modul de păstrare. Bucățile de fruct trebuie păstrate la frigider timp de maximum trei ore. Asigură-te că fructele sunt depozitate într-un loc aerisit și protejat de razele directe ale soarelui.
Verifică cu atenție ca instrumentele folosite pentru tăiere să fie curate și dezinfectate. Dacă tai un fruct cu un cuțit contaminat, riști să infectezi și bucățile tăiate.
Prin urmare, evită să cumperi jumătăți de fructe și ia măsuri de precauție atunci când le pregătești acasă pentru a proteja sănătatea ta și a familiei tale.