Multe gospodine obișnuiesc să reducă zahărul adăugat în compoziția unei prăjituri, crezând că procedează corect. Sau, din contră, să facă opusul. Totuși, această tehnică influențează negativ prăjiturile. Nu doar gustul este afectat, ci și textura și aspectul estetic al deserturilor.
Reducerea cantității de zahăr într-o rețetă poate avea consecințe neașteptate. Acestea devin evidente abia după coacere, când este deja prea târziu pentru a mai schimba ceva. Zahărul nu doar îndulcește preparatul, ci îl și frăgezește și caramelizează.
Ce se întâmplă când reduci zahărul în prăjituri
Dacă dorești să consumi mai puțin zahăr și decizi să reduci cantitatea acestuia în prăjituri, vei observa că, la final, deserturile vor fi semnificativ mai uscate, mai dense, mai fade și, totodată, mai coapte decât de obicei. În plus, cantitatea finală va fi mai mică decât cea anticipată și va fi necesar să ții prăjiturile mai mult timp în cuptor pentru a se coace complet.
Ce se întâmplă când adaugi prea mult zahăr în prăjituri
Dacă respecți cantitatea de zahăr indicată în rețetă, prăjiturile vor ieși întotdeauna moi, fragede și perfecte. Dar ce se întâmplă când, dintr-o greșeală sau alt motiv, adaugi prea mult zahăr? Rezultatele nu vor fi doar mai dulci, ci mult mai complexe. Prăjiturile cu prea mult zahăr vor avea margini crocante, iar mijlocul blatului va fi lăsat spre fundul vasului. În aceste circumstanțe, riscul ca deserturile să se lipească de tavă este mult mai mare.