eDelicios

Putine retete am de la mama mea, dar asta e in fruntea listei și mereu îmi amintesc de ea: cornulete fragede cu osânză și magiun

Cornulețele cu osânză și magiun de prune sunt un desert tradițional, cunoscut pentru textura lor fragedă și gustul său intens. Aceste cornulețe se prepară cu osânză (grăsime de porc), ceea ce le conferă un gust bogat și o textură deosebit de fină. Iată cum să pregătiți aceste cornulețe pas cu pas:

Ingrediente:

 • 250 g osânză crudă, măcinată
 • 4 gălbenușuri
 • 200 g smântână (20% grăsime)
 • 1 lingură zahăr pudră (aproximativ 25 g)
 • 2 pliculețe zahăr vanilat
 • Un praf de sare
 • 470 g făină
 • Magiun de prune pentru umplutură
 • Zahăr pudră vanilat pentru decor

Mod de preparare:

Pregătirea aluatului:

 1. Amestecă ingredientele umede: Într-un bol mare, pune osânza măcinată, gălbenușurile, smântâna, zahărul pudră, zahărul vanilat și sarea. Amestecă cu o furculiță până se omogenizează.
 2. Adaugă făina: Începe să adaugi făina treptat, amestecând până obții un aluat nelipicios. Nu frământa prea mult, pentru a evita dezvoltarea glutenului, ceea ce ar face aluatul mai puțin fraged.
 3. Lasă aluatul să se odihnească: Pune aluatul în frigider timp de 1-2 ore sau peste noapte. Acest lucru va face aluatul mai ușor de lucrat și mai fraged.

Formarea cornulețelor:

 1. Împarte aluatul: După ce aluatul s-a odihnit, împarte-l în bucăți și întinde fiecare parte în discuri cu un diametru de aproximativ 25-30 cm.
 2. Taie discurile în triunghiuri: Fiecare disc se taie în 16 triunghiuri egale.
 3. Adaugă umplutura: La baza fiecărui triunghi, pune o linguriță de magiun de prune (sau un gem consistent). Rulăm triunghiurile începând de la bază către vârf, formând cornulețele.
 4. Coace cornulețele: Așază cornulețele într-o tavă cu hârtie de copt. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute sau până când se rumenesc ușor.

Finalizare și servire:

 1. Tăvălește prin zahăr pudră: După ce cornulețele s-au răcorit puțin, tăvălește-le prin zahăr pudră vanilat pentru un decor frumos.
 2. Servește: Cornulețele sunt gata de servit. Se pot păstra într-o cutie închisă pentru a-și menține textura fragedă.

Cornulețele cu osânză și magiun de prune sunt delicate și aromate, perfecte pentru ocazii speciale sau pentru a fi savurate alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Spor la gătit și poftă bună!