Nu mai este niciun secret că sunt îndrăgostită iremediabil de toate deserturile care conțin fructe, însă aici mă refer la tarte, plăcinte, prăjituri cu umpluturi diverse de fructe și nu la un diplomat, de exemplu, care, drept este, conține și el ceva fructe :). Am experimentat tot felul de combinații și, culmea, încă nu am dat greș cu nicio rețetă. Și încă am foarte, foarte multe de experimentat. Doar acum, pe moment, dacă mă gândesc, îmi vin în minte zeci de combinații :).
INGREDIENTE:
– 12 foi de plăcintă (eu am folosit proaspete de la Lidl – le recomand)
– 6 mere mari Golden
– 3 linguri zahăr
– Zeama de la o lămâie
– 3 lingurițe de amidon
– 5 linguri de nucă măcinată mare
– 2 plicuri zahăr vanilat
– Zeama de la o portocală
– 3-4 linguri de margarină (unt, dacă nu postiți) pentru uns foile
– 1 lingură de margarină pentru uns tava
MOD DE PREPARARE RETETĂ – Plăcintă invârtită cu mere și nuci:
1. Merele spălate le curățăm de coajă și le tăiem bucăți mici într-un vas. Adăugăm peste mere zeama de lămâie și zahărul, amestecăm și punem pe foc, lăsând să fiarbă aproximativ 10 minute. Adăugăm amidonul dizolvat în puțină apă și amestecăm până se îngroașă.
2. Nucile le amestecăm cu zahărul vanilat și cu zeama de portocale și le adăugăm peste umplutura de mere când aceasta s-a răcit puțin. Vom face 3 rulouri, fiecare din câte 4 foi de plăcintă.
3. Punem pe masă prima foaie de plăcintă, o ungem cu margarină topită și puțin răcită. Punem una peste alta foaia a doua, a treia și a patra, ungem fiecare. Punem o treime din umplutura pe primul set de foi și rulăm. Așezăm ruloul în tavă unsă în prealabil cu unt sau margarină.
4. Apoi procedăm la fel cu celelalte două seturi de foi.
5. Așezăm și celelalte două rulouri în tavă, în continuarea celeilalte, și rotind să intre frumos în tava rotundă.
6. Ungem deasupra cu puțină margarină topită și dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 35 de minute sau până se rumenește frumos deasupra.
7. Scoatem din cuptor și după ce s-a răcit puțin, scoatem din tavă (pentru a fi mai ușor de scos, punem o farfurie peste tavă și o răsturnăm apoi pe o alta farfurie, o răsturnăm din nou ca să rămână cu partea rumenită sus) și pudrăm cu zahăr pudră.
8. Dacă o servim imediat, plăcinta este crocantă deasupra și un pic mai moale dedesubt.
9. Iar dacă o servim mai târziu, după ce stă câteva ore sau a doua zi, foile se vor înmuia.
10. Deci, în funcție de preferințe, crocantă sau nu, veți avea o plăcintă delicioasă cu arome atât de bune de mere, citrice și nuci.
TIPS-URI:
1. Merele le puteți rade dacă nu vă plac așa bucăți (mie personal nu prea îmi plac merele rase și le prefer bucăți :)).