Checul este unul din deserturile cele mai populare, nu cred ca exista gospodina care sa nu aiba o reteta preferata de chec, de obicei mostenita de la mama sau de la bunica. Pe caietul cu retete al mamei erau mai multe retete de chec, multe dintre ele purtand numele unor colege de serviciu, dar preferatul nostru era checul cu lamaie, in dreptul caruia scria tanti Lica, mai ales ca il facea destul de rar, cel mai adesea in preajma sarbatorilor de iarna.
Nu stiu daca faptul ca era cu adevarat gustos il facea sa fie preferatul nostru, sau faptul ca stateam si noi cateva ore la coada de la care obtineam mult ravnitele lamai. Am atatea amintiri neplacute de la cozile comuniste, de cate ori am fost pacalita si data deoparte de oameni in toata firea, de cate ori s-au teminat portocalele fix in fata mea si am ramas cu buza umflata, de cate ori am fost calcata pe picioare in inghesuiala, dar astea erau timpurile, cum parintii mei erau la serviciu cineva trebuia sa stea si la acele cozi. Si nu, nu eram singura, erau multi copii ca mine, de cate ori nu ne luam cu joaca si uitam de coada si ne luam scatoalce de la parinti!
Ingrediente chec cu lamaie
7 oua
200 gr zahar
250 gr faina
100 ml ulei
50 ml zeama lamaie
1 lingurita coaja rasa lamaie
1 praf sare
Mod de preparare chec cu lamaie
Separam cu grija albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase. Adaugam zaharul, putin cate putin, si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.
Adaugam galbenusurile frecate cu ulei, ca la maioneza. Le incorporam cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare.
Adaugam zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, amestecam, si la final incorporam faina. turnam compozitia obtinuta in forma.
Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute.