Macarons sunt cele mai iubite prajituri frantuzesti, recunoscute in intreaga lume. Desi sunt simple din punct de vedere al ingredientelor, nu multi sunt cei care se pot lauda cu macarons perfecti. Succesul prepararii celor mai buni macarons este influentat atat de ingrediente, de aparatura, dar si de priceperea persoanei care le va prepara.
In cele ce urmeaza, vrem sa iti prezentam o reteta simpla de macarons, ideala chiar si pentru incepatori. Daca vei urma instructiunile pas cu pas, vei obtine cei mai buni macarons si vei primi complimente din partea persoanelor care ii vor incerca (daca nu cumva vei dori sa ii pastrezi doar pentru tine).
Cei mai indragiti macarons sunt fara indoiala cei cu aroma de ciocolata, asa ca iti vom prezenta in continuare ingredientele pentru acestia. Daca vrei macarons cu alte arome, trebuie doar sa elimini cacaua din compozitie (in locul ei poti adauga inca 10 grame de faine migdale) si sa adaugi colorant alimentar in functie de preferintele tale.
Pentru prepararea macarons (doar fursecurile, nu si crema) vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente (pentru aproximativ 18 macarons completi):
150 g zahar pudra
80 g faina migdale (sau migdale macinate foarte fin)
15 g cacao de calitate
2 albusuri de ou la temperatura camerei
2 linguri de zahar tos
un praf de sare.
Trebuie sa mentionam ca pentru a obtine cei mai buni macarons, ar fi ideal sa folosesti faina de migdale. In cazul in care nu gasesti, poti folosi o rasnita sau un robot de bucatarie pentru a macina foarte fin migdalele. Iti recomandam sa folosesti o strecuratoare pentru a indeparta orice particula de coaja sau bucata mai mare, ce ar putea compromite macarons.
Etapele pentru prepararea macarons sunt urmatoarele:
Cerne faina de migdale, zaharul pudra si cacaua si apoi adauga ingredientele intr-un bol incapator, amestecandu-le foarte bine.
Separa albusurile de galbenusuri: este un pas foarte important, deoarece nu trebuie sa ramana nici un pic de galbenus care ar putea compromite reteta.
Mixeaza albusurile cu praful de sare si apoi adauga treptat zaharul tos pana obtii o spuma consistenta, ce nu curge de pe paletele mixerului.
Adauga treptat compozitia uscata in spuma de albus, incorporand de jos in sus, cu miscari ample. Foloseste-te de o paleta special conceputa pentru aceasta operatiune. Textura finala a compozitiei va trebui sa fie usor curgatoare.
Tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Muta compozitia de macarons intr-un pos (sau daca nu ai, intr-o punga de plastic mai rezistenta, rupta la un colt).
Unul dintre momentele cruciale este punerea compozitiei in tava: tinand posul vertical, incearca sa formezi cercuri mici, la o oarecare distanta unul de altul. Tine cont ca aceasta compozitie se va mai lati, asa ca este important sa lasi spatiu intre cercuri.
Dupa ce ai umplut o tava cu aceste cercuri din compozitie (viitorii macarons) observa daca s-au format bule evidente. Indeparteaza-le cu o scobitoare, iar apoi loveste tava de masa de cateva ori (pentru a preveni formarea altor bule).
Lasa compozitia la uscat la temperatura camerei pentru aproximativ doua ore, pana cand nu se mai lipeste de deget.
Preincalzeste cuptorul la maxim 150 de grade (daca este un cuptor care de obicei ,,arde preparatele” poti sa mai scazi temperatura) si apoi introdu tava cu macarons.
Dupa aproximativ 7-8 minute, vei observa ca se formeaza vestitul ,,piciorus de macarons” si este momentul sa scazi temperatura de coacere (spre exemplu daca ai inceput de la 150 de grade, scade pana la 120 sau 130) pentru inca 5 minute. In felul acesta, macarons vor ramane moi in interior si crocanti in exterior.
Lasa-i la racit macar jumatate de ora (sau pana cand se desprind usor de pe foaie).
Umple-i cu o crema de ciocolata preparata in casa.
Aseaza-i pe un platou de prajituri care are capac.
Lasa-i la racit in frigider pentru minim cinci ore (ideal ar fi peste noapte).
Bucura-te de cei mai buni macarons pregatiti de tine!
Dupa cum poti observa, este o reteta care iti va ocupa destul de mult timp, insa merita fiecare minut. Nu este greu de realizat, trebuie doar sa ai grija la prepararea compozitiei si la temperatura si timpul de coacere.
Speram sa incerci aceasta reteta si sa ne spui daca ti-a reusit!