eDelicios

Dulceață de căpșuni! O rețetă simplă și deloc costisitoare

Pregătiți dulceața de căpșuni, astfel încât fructele să-și mențină culoarea și să nu se răsfiarbă. Este foarte simplu!

INGREDIENTE:

-1 kg de căpșuni;

-600-700 g de zahăr.

Noi am pregătit dulceața din circa 2.5 kg de căpșuni și am folosit 1.5 kg de zahăr. Am obținut 5 borcane cu volumul de 500 ml de dulceață.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți căpșunile într-un vas cu apă rece. Așteptați un minut, după care spălați-le și îndepărtați-le codițele (nu realizați acest lucru înainte de spălare, deoarece căpșunile fără codițe se îmbibă cu apă și devin apoase).

2.Transferați căpșunile în vasul, în care veți fierbe dulceața, alternându-le cu straturi de zahăr.

3.Acoperiți vasul cu un capac și lăsați căpșunile să se odihnească pe parcursul câtorva ore, la temperatura camerei. Ele trebuie să elibereze mult suc: puteți să-l observați, când înclinați vasul.

4.Așezați vasul pe foc moderat și aduceți dulceața până la punctul de fierbere, scufundând periodic fructele în sirop cu ajutorul unei linguri.

5.Cum numai dulceața va da în clocot, luați-o de pe foc. Acesta este secretul păstrării integrității și culorii fructelor din ea: dulceața nu trebuie fiartă, ci doar clocotită! După aceasta îndepărtați spuma formată pe suprafața ei și puteți să continuați să scufundați fructele în sirop pe parcursul câtorva minute.

6.Acoperiți vasul cu un capac și lăsați dulceața să se răcească timp de 8-10 ore.

7.Procedura clocotirii dulceții trebuie repetată de 3-4 ori. Cel mai confortabil ar fi să o realizați dimineața și seara: în prima dimineață clocotiți dulceața și lăsați-o să se răcească până seara. În prima seară dați-o în clocot pentru a doua oară și lăsați-o să se răcească până dimineața. În a doua dimineață aduceți-o până la punctul de fierbere pentru a treia oară și lăsați-o să se răcească până seara. În a doua seară clocotiți dulceața pentru ultima dată, după care transferați-o în borcane sterilizate, închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

8.Întoarceți borcanele cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă până se vor răci complet. Apoi păstrați-le într-un loc răcoros și întunecos.

9.Dacă se întâmplă ca fructele să fie foarte suculente și dulceața să prezinte o cantitate prea mare de sirop, puteți să conservați siropul rămas separat și să-l folosiți ulterior pentru însiroparea blaturilor de tort, precum și pentru servirea bliniilor, clătitelor subțiri sau clătitelor americane etc.

Puteți să adăugați nuci, coajă rasă de lămâie sau lămâile în totalitate (mărunțite în prealabil) etc. în dulceața de căpșuni.

După cum ați observat, siropul din dulceața fierbinte este destul de lichid, dar se îngroașă pe măsura răcirii. Dacă doriți să obțineți o dulceață foarte densă, adăugați pectină sau Gelfix în ea.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!