eDelicios

De ce se tulbura zeama muraturilor?

Am patit-o chiar recent si mi-am amintit de neplacerea asta care da dureri de cap multor gospodine: oricat te-ai chinui si te-ai stradui ca lucrurile sa fie facute ca la carte si muraturile sa fie puse perfect, uneori zeama muraturilor, moarea, se tulbura. Care sunt motivele si cum poti rezolva aceasta problema, incat sa te bucuri de muraturi bune de consum, afla de mai jos.

Cum iti dai seama de ce s-a tulburat zeama muraturilor
Aparitia acidului lactic
In cazul muraturilor puse la saramura, o tulburare usoara a moarei este fireasca, in conditiile in care in urma fermentatiei apare acidul lactic.
In acest caz, muraturile ce au stat in moarea tulbure, dar care nu au nicio alta caracteristica suspecta pot fi consumate fara probleme. Cel mult, pentru mai multa siguranta, le poti clati inainte de consum, insa moarea tulbure este un semn ca muraturile au trecut printr-un proces de fermentatie firesc.

Apa (prea) dura
Apa de la robinet poate cauza aspectul tulbure al moarei in care legumele stau, mai ales daca stii ca ai o apa dura.
Nici acest lucru nu face ca muraturile pe care le-ai pus sa nu poata fi consumate, dar daca vrei sa eviti acest lucru pe viitor, fierbe apa pe care intentionezi sa o folosesti la muraturi cu o zi inainte, apoi las-o sa stea sa decanteze si toarn-o incet in alt recipient, inainte de a o folosi. Astfel ai sanse sa obtii o apa mai putin dura si, ca atare, o moare mai clara.

Utilizezi sare de masa la muraturi
Si sarea pe care o folosesti este extrem de importanta atunci cand pui muraturile pentru iarna. Desi majoritatea gospodarilor stiu sa foloseasca sare de muraturi si nu sare fina, de masa, pot exista si situatii in care cele doua tipuri de sare sa fie inlocuite.

Astfel, sarea de masa contine un ingredient ce previne formarea de bulgari si mentine sarea fina cat mai… fina. Exact acel aditiv poate face ca moarea sa iasa tulbure si sa iti dea batai de cap.

Muraturi stricate
Nu in ultimul rand, una dintre cauzele comune pentru care zeama muraturilor se tulbura uneori, este faptul ca muraturile in cauza s-au stricat.
Muraturile stricate sunt tulburi, insa mai exista si alte semne care iti dau de banuit: muraturile au o textura inmuiata, uneori prezinta pete albe sau negre, iar mirosul din borcan iti da negresit de banuit.
Daca prinzi problema din pripa, la scurt timp dupa ce ai pus muraturile, poti relua procesul si resteriliza borcanul, legumele si repeta intreg procedeul, cu mai multa atentie insa a doua oara.
Atunci cand e vorba de muraturi stricate, vinovatii sunt de regula parte din procesul de conservare: fie sterilizarea borcanului, spalarea si alegerea legumelor, fierberea moarei sau prospetimea ingredientelor, dupa caz.