eDelicios

Fasole bătută de post – o rețetă cremoasă și delicioasă

Fasolea este o sursa extrem de bogata de proteine si fibre, de aceea este recomandat a fi introdusa frecvent in alimentatia zilnica si mai ales in perioada de post. Reteta de astazi este una foarte buna, potrivita pentru zilele de post si extrem de satioasa.

Ingrediente:

5 catei de usturoi, 2 cepe, 2 morcovi (pot fi optionali)
500 gr fasole boabe alba (eu de obicei folosesc la conserva, cand nu am timp sa o fierb)
Telina, sare, piper, 4 linguri de ulei
Ardei kapia, o lingura suc de rosii (poate fi optional)

Mod de preparare:

Daca folositi fasole boabe uscata, trebuie sa stea in apa macar 12 ore dupa care trebuie fiarta. Apa se schimba dupa ce fierbe 30 de minute.
Adaugam 1 ceapa, telina, morcovii la fiert – iar dupa ce toate au fiert, le strecuram si le dam prin blender sau le pasam
Cand au devenit o pasta, se adaiuga sarea, piperul, usturoiul pisat, uleiul si amestecam. Ceapa ramasa trebuie calita.
Peste fasolea batuta se adauga ardeiul (daca va place), ceapa prajita si sucul de rosii.

Pofta buna!

Bonus: ce beneficii au fasolele? De ce sa le consumam in mod frecvent?

Fasolea alba este una din cele mai concentrate surse alimentare de molibden. In ciuda faptului ca a fost descoperit in 1778, molibdenul este un mineral relativ necunoscut. Cu toate acestea, este extrem de important pentru sanatate. Molibdenul este necesar pentru fabricarea si activarea unor enzime cu rol detoxifiant, inclusiv adelhid oxidaza si sulfit oxidaza.

Adelhid oxidaza neutralizeaza acetaldehida, un produs metabolic secundar toxic eliberat de fungi, si alcool. Acetaldehida este o componenta semnificativa a fumului de tutun, marijuana si fumului de esapament al automobilelor. Este iritanta, un posibil agent cancerigen si s-a dovedit ca are un efect sinergic cu nicotina, crescand riscul de dependenta al fumatorilor.

Enzima mitocondriala sulfit oxidaza catalizeaza procesul de sulfoxidaza care este responsabil de convertirea sulfitilor (care pot determina reactii adverse pentru sanate) in sulfati care vor fi excretati in urina. Reactiile adverse asociate cu ingerarea de sulfiti includ durerile de cap, tensiune si migrene precum si simptome specifice astmului.

Loading...