eDelicios

Cum se prepară, de fapt, mămăliga. Multe gospodine fac această greşeală. Cât trebuie să fiarbă!

Retetele de mamaliga sunt numeroase si variaza de la o regiune la alta in functie de ingredientele de care dispui si de imaginatie. Cel mai simplu fel de mancare, cu adevarat traditional, este mamaliga cu branza (branza sarata, branza de oaie).

In trecut, mamaliga inlocuia painea, care era considerata un adevarat lux in casele de tarani. Mamaliga este facuta intotdeauna proaspat pentru fiecare masa si mancata calda.

Astazi, va propunem o reteta de ”mamaliga boiereasca” a profesorului Nicolae Curelea, un maestru al bucatariei moldovenesti, care din pasiune pentru gastronomie, incurajeaya si promoveaza retetele autentice romanesti.

Ce ne trebuie?

– 3 cesti lapte dulce
– 1 lingurita sare
– 1 lingura unt
– 1 ceasca si jumatate de malai
– 200 g branza telemea
– 1 ceasca smantana

Mod de preparare:

Intr-un ceaun sau oala, incalziti laptele, sarea si 1 lingurita de unt pana incepe sa fiarba. Presarati 1 lingura de malai in lapte. De indata ce laptele incepe sa fiarba din nou, turnati tot restul malaiului dintr-o data si amestecati puternic cu un melesteu sau lingura de lemn aproximativ 1 minut.

Apoi adaugati branza si restul de unt. Dati focul mic si continuati sa amestecati cu temei, mereu in aceeasi directie. Veti vedea mamaliga ingrosandu-se si desprinzandu-se de pe marginile ceaunului. Mamaliga ar trebui sa fie gata in 10-15 minute.

Scuturati ceaunul si imediat rasturnati pe un platou cald. Taiati in felii si serviti fierbinte. Serviti mamaliga cu un preparat secundar pe baza de carne, peste sau oua, sau cu smantana.