Ingrediente: 100 gr unt moale, 250 gr făină, 2 lingurițe praf de copt, un vârf de sare, 150 gr zahăr, 2 ouă, coajă rasă de la o lămâie, 1 linguriță esența de vanilie, 75 ml lapte, 4 mere, 1 lingură zahăr brun, 1/2 linguriță scorțișoară.
Mod de preparare: Începeți preparea plăcintei prin a încălzi cuptorul la 180 de grade. Făină se amestecă cu praful de copt, sărea, untul moale, zahărul, ouăle, coajă de lămâie și esența de vanilie. Adăugați treptat laptele și amestecați până când căpăta un aspect cremos.
Merele se curată de coajă și se tăie în jumătate. Jumătate din cantitate se tăie cubulețe și se încorporează în aluat. Cealaltă jumate de mere se tăie felii subțiri. Aluatul se toarnă într-o formă de copt rotundă tapetata cu făină.
Merele tăiate felii se așează pe toată suprafața aluatului. Zahărul brun se amestecă cu scorțișoară și se presară deasupra. Coaceți plăcintă timp de 40-45 de minute, până se ridica și căpăta un aspect rumen, auriu. Indiferent că este caldă sau rece, este delicioasă.
Beneficiile merelor pentru sănătate: Merele conțin pectină, iar această la rândul ei ajută la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea secreției de insulină din sânge.
O serie de cercetători, au constatat de-a lungul unor studii faptul că dacă reușim să consumăm cinci mere pe săptămană, vom reuși automat să reducem și riscul de apariție a bolilor respiratorii cum ar fi astmul sau bronșită.
Potrivit medicinei chineze, merele contribuie la consolidarea inimii, potolesc setea, lubrifiază plămanii, scad mucoasă și cresc fluidele corporale. Oțetul de mere poate ajută la prevenirea formării de pietre la rinichi.
Studiile indică faptul că zilnicul consum de mere (cel puțin un măr pe zi) poate reduce dezvoltarea bolilor de piele. Potrivit unui studiu brazilian, consumul unui măr înainte de masă a ajutat femeile să piardă cu pană la 33% mai mult în greutate, fată de femeile care nu au consumat un măr.
Un măr conține doar între 50-80 de calorii și nu are nici o grăsime sau conținut sodiu. Merele sunt o sursă bogată de vitaminele C, A și flavonoide, conținând totodată cantităti mai mici de fosfor, fier și calciu.
Merele sunt o foarte bună sursă de potasiu, care promovează la rândul ei sănătatea inimii. Te-am convins? Celerba vorbă „Un măr pe zi ține doctorul la distantă” este cu sigurantă reală! Un simplu măr poate aduce beneficii variate de sănătate și mai mult de atât, dispune și de un gust delicios! Nu mai stă pe gânduri! Vrei să rontăi ceva – ia un măr!