Din carne de pui putem să pregătim o sumedenie de feluri de mâncare. Multe dintre ele ne vor duce cu gândul la timpurile în care mai eram acasă alături de părinți și mama ne gătea adevărate delicii.
Unul dintre ele poate să fie ostropelul gătitit în atât de multe feluri sau tocana pregătită cu multă ceapă.
Lângă ambele feluri de mâncare poți să pui și o mămăligă abia scoasă din ceaun. Singurul dezavantaj este acela că în copilărie toate ingredientele erau mult mai sănătoase, spre deosebire de acele din ziua de azi.
În plus, bunicile și mamele noastre foloseau foarte des și vasele de lut și focul făcut în cuptoarele de afară.
Astăzi îți vom pune la dispoziție rețeta clasică, de pe timpuri. Singura diferență este faptul că ceapa va fi înăbușită, nu prăjită pentru că e mai sănătos așa.
Ca să pregătești rețeta vei avea nevoie de un pui întreg de la țară preferabil, 500 de grame de amestec de ceapă albă și roșie, 500 de grame de roșii proaspete, 1 căpățână de usturoi, 3 linguri de ulei sau de grăsime animală, 1 linguriță cu zahăr, cimbru, piper, 2 frunze de dafin, jumătate de legătură de pătrunjel, jumătate de legătură de mărar.
Iar pentru servit vei folosi mămăligă caldă și brânză telemea veche, de casă. Dacă puiul tău va avea grăsime, o poți aduna ca să o folosești în loc de ulei. Apoi taie carnea în bucăți cât mai mici.
După aceea consimentează puiul cu piper și cu sare, după gust, și frecăm foarte bine pentru ca aceste condiment să intre bine în carne. Ia o tigaie sau orice vas de tuci, mai mare și pune grăsimea la încins, apoi prăjește în ea carnea, pe foc iute.
Întoarce-o pe toate părțile pentru a o gpti pe toate părțile. După e o prîjești foarte bine, mută toată carnea într-un alt vas. Ca să scapi de resturi arse, scurge grăsimea din tigaie. Curăță, spală și taie ceapa în bucăți mai mari, iar apoi pune-o în vasul cu grăsimea filtrată.
Păstrează focul mic și amestecă în ceapă. Adaugă și un pic de apă și las-o să stea la înăbușit cu un capac peste ea. Ca să eviți arderea cepei, din când în când mai adaugă câte un strop de apă. Va fi gata când toată ceapa va deveni sticloasă.
Până atunci te poți ocupa de restul ingredientelor. Opărește roșiile în apă fiartă pentru a le putea curăța de coajă mai ușor. Apoi scoate de pe ele cotoareleși zdrobește-le într-un robot de bucătărie, împreuna cu usturoiul curățat și spălat.
După ce este gata, pune compoziția din robot peste ceapa înăbușită. Dacă e nevoie poți să mai pui niște sare. Acoperă din nou vasul, dă focul pe mediu și lasă-l până când mâncarea va începe să fiarbă. Pune și consimentele, amestecă ușor ca să nu strivești ceapa.
Adaugă acum și carnea și lasă conținutul din vas să mai fierbă pentru aproximativ 15 minute. După aceea, gust-o și vezi dacă e nevoie de alte condimente.
Oprește focul și adaugă în tigaie vereața tocată. Poți servi această tocană cu mămăligă și brânză sau simplă.