eDelicios

Prăjitură săsească cu brânză dulce

Dacă îți place să consumi orice fel de brânză sub orice formă ai ajuns unde trebuie pentru că astăzi îți vom prezenta o rețetă foarte gustoasă de desert cu brânză dulce.

Din punctul nostru de vedere aceasta are numai avantaje: arată foarte bine, este gustoasă, se face foarte ușor, în mai puțin de o oră, din mai multe ingrediente, dar oricum le găsești foarte ușor, inclusiv în bucătăria ta.

Dacă ți-am trezit deja interesul, îți vom prezenta lista de ingrediente necesare pentru pregătirea acestei rețete.

Vei avea nevoie de 800 de mililitri de lapte, de 220 de grame de griș, 3 linguri cu zahăr, de 500 de grame de brânză de vaci, de 5 ouă, de 50 de grame de făină, de 50 de grame de unt, de coaja rasă de la o lămâie, de un praf de sare, de 100 de grame de stafide, de unt pentru uns, zahăr pudră pentru ornat.

Ia un vas care să reziste focului de la aragaz și adaugă în el zahărul, laptele, și sarea. În momentul în care amestecul va fierbe, pune în el grișul sub formă de ploaie și amestecă foarte bine ca să nu se formeze cocoloașe.

După aceea lasă vasul să se răcească la temperatura camerei. Între timp, într-un alt bol amestecă brânza cu ouăle. Adaugă în continuare făina, untul topit, coaja de la lâmîie rasă, puțin zahăr obișnuit și dacă vrei, și un pic de zahăr vanilat.

Ia o tavă sau o formă, unge-o cu unt iar apoi întinde în ea tot grișul amestecat la început cu restul de ingrediente. Distribuie după acea stafidele pe toată suprafața tăvii și după ce termini stafidele, presează puțin cu palma această compoziție.

După aceea, toarnă și compoziția de brânză și nivelează bine prăjitura. Pune tava pentru aproximativ 35 de minute în cuptorul preîncălzit la temperature de 180 de grade Celsius.
Atunci când desertul va fi gata de scos de la foc, acesta va fi rumenit frumos la suprafață. După ce scoți tava din cuptor, nu scoate și prăjitura din tavă, ci așteaptă să se răcească foarte bine.

Apoi o poți tăia cu un cuțit foarte ascuțit sub ce formă dorești și dacă vrei o poți decora cu zahăr pudră. De asemenea, peste zahărul pudră mai poți pune și câteva stafide.

Gospodinele care fac mai des această rețetă spun că grișul nu trebuie să fie lăsat să fiarbă atunci când este adaugat laptele de pe foc. În caz contrar, riști să obții un griș foarte gros și tare pe care îți va fi foarte să îl mai întinzi pe fundul tăvii date cu unt.

Este genul de desert pe care îl poți face ori de câte ori ai poftă de un desert nu neapărat dulce, ci mai degrabă sănătos, datorită prezenței brânzei de vaci. Această prăjitură este foarte potrivită mai ales pentru sezonul rece, mai ales dacă alegi să o decorezi cu zahăr pudră din abundență.

O vor savura cu plăcere atât cei mai mari, cât mai ales copii, fie la o masa în familie, fie la o masa festivă.