Astăzi îți vom prezenta o rețetă foarte dulce, care să te ducă cu gândul la anii copilăriei. Este vorba despre budinca făcută din griș.
Aceasta va ieși pufoasă, foarte aromata și nu vei pierde mult timp pentru pregătirea ei. În unele variante o mai poți întîlni dreasă cu puțin zahăr ars, cu dulceață, sau servițtă așa cum e.
De asemenea se mai cunosc și budincile cu griș cu nucă de cocos, cu frișcă, caramel, bombonele de ciocolată.
Astăzi îți vom sugera să pregătești un sirop simplu compus din lapte, din zahăr și din zeamă de lămâie. Dacă vrei, însă poți folosi orice alt fel de sirop, cum ar fi cel din trandafiri,
În plus vei mai avea nevoie de următoarle ingrediente: 8 linguri cu griș, 1 lingură cu pesmet, 6 ouă, 6 linguri cu zahăr, 2 plicuri cu zahăr vanilat, esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie, unt pentru uns.
Ca să pregătești siropul vei avea nevoie de: 1 litru de lapte, de 2 linguri de zahăr, zeama de la o lămâie. Separă albușurile de gălbenușuri. Amestecă albușurile și după ce vei obține o spumă aerată, amestecă și zahărul.
Amestecă până când vei obține o cremă densă. Adaugă apoi și gălbenușurile pe rând și continua să completezi compoziția cu pestemul, pus în ploaie. După aceea, adaugă și grișul în același fel. Adaugă apoi și zahărul vanilat, coaja de lămâie, și doar câteva picături de esență de vanilie.
Acum amestecă foarte bine ca să omogenizezi toată compoziția. Ia un vas de yena unge-l inclusiv pe pereți cu unt și toarnă în el compoziția din griș. Dă vasul în cuptorul preîncălzit și lasă amestecul să se facă pentru aproximativ 40 de minute.
Până atunci te poți ocupa să pregătești siropul. Combină laptele și zahărul, adaugă și zeama de lămâie. Dă apoi compoziția pe foc și las-o să fiarbă.
După câteva clocote și mai ales după ce zahărul este complet topit, poți opri focul. Înainte de a scoate budinca de la copt fă-i testul cu scobitoarea ca să te asiguri că aceasta este bine făcută.
Fără să o scoți din vasul de yena toarnă peste ea siropul pregătit mai devreme. Vei vedea că budinca va atrage tot lichidul.
Așteaptă până se răcește complet la temperatura camerei. Apoi o poți da la rece. Cel mai bine este să o servești abia a doua zi pentru ca toate ingredientele să aibă timp să se întrepătrundă.
Dacă vrei ca budinca ta de griș nu doar să fie gustoasă, ci și să și arate bine, poți presăra peste ea și niște bombonele de ciocolată. Înainte de a servi o poți secționa cu ajutorul unui cuțit mai ascuțit, ca să nu o rupi.
Este un desert foarte rapid și foarte protrivit pentru momentele în care nu mai știi ce anume să mai gătești. Copii vor fi pur și simplu încântați de acest nou gust. Opoți face atât pentru o zi de sărbătoare cât și pentru un mic dejun în sânul familiei.
Vei uita de multe alte deserturi complicate.