Nu-i așa că de multe ori atunci când te uiți la un film, ți-ai dori să ronțăi ceva, dar gândul îți stă doar la prostii?
Ca să eviți toate tentațiile care îți pot pune în pericol silueta sau chiar sănătatea ne-am gândit să îți propunem pentru astăzi niște sărățele foarte fragede.
Acestea reprezintă o alternativ mult mai sănătoasă decât multe idei la care probabil te gândești. În plus se fac foarte ușor, la fel cum se și mănâncă.
Le poți face într-o seară când ai invitați niște prieteni la seară de film sau atunci când vrei să te relaxezi, dar să nu faci totuși foame.
Vei avea nevoie de 1 kilogram de făină, de 200 de grame de untur, de 250 de grame de margarină, de 3 gălbenușuri, de un ou întreg, de 3 lingurițe cu sare, de 1 linguriță cu zahăr, de 1 lingură cu smântână, de 100 de mililitri de lapte, de drojdie de mărimea unei nuci, și de susan sau de mac.
Într-un vas încăpător, amestecă drojdia cu laptele un pic călduț, și cu zahărul. După aceea, separate, amestecă foarte bine făina cu untura și cu margarina.
Aluatul pe care îl vei obține va fi unul mai sfărâmicios. Freacă în prealabil gălbenușurile cu sare și apoi drojdia înmuiată în lapte mai devreme și smântâna.
Frământă foarte bine un aluat și după ce ai obținut textura dorită, întinde aluatul pe blatul de lucru. Unge-l apoi cu oul întreg, după ce l-ai bătut foarte bine.
Distribuie uniform susanul sau macul pe toată foaia și dacă vrei, pentru un gust mai intens, acum poți să pui și cașcaval dat printr-o răzătoare mică.
Acum trebuie să formezi bastonașele, atât de lungi pe cât îți dorești. Ia o tavă mai lungă, pune în ea niște hârtie de copt, iar apoi aranjează cu grijă toate bucățile de aluat.
Pune-le în cuptor, la un foc mai puternic și coace-le pentru aproximativ 20 de minute. Dacă însă vrei ceva care să fie mai degrabă crocant, poți apela desigur la grisine.
Ca să le pregătești vei avea nevoie de jumătate de kilogram de făină, de 250 de grame de apă, de 60 de grame de ulei extravirgin, de 50 de grame de unt, de 10 grame de sare, de 5 grame de drojdie uscată, și dacă vrei 2 linguri cu făină din mălai foarte fină.
Cerne făina și amestec-o împreună cu sarea, cu untul tăiat în cubulețe, uleiul de măsline, apa și drojdia. Frământă apoi acest amestec pentru aproximativ 10 minute.
Acoperă vasul cu amestecul cu un prosop curat și uscat și las-o să se odihnească pentru aproximativ o oră.
Acum poți porni și cuptorul ca să îl preîncălzești la temperatura de 190 de grade. După ce aluatul va avea volumul dublu se pune pe un blat cu făină și se împarte în bucăți de aproximativ 30 de grame.
Acoperă-l din nou, cu o folie de plastic și mai lasă-l pentru 10 minute. Rulează fiecare bucată pe o suprafață neînfăinată. Dacă vrei, trece câteva grisine prin făina de mălai. Pune grisinele în tavă cu hârtie de copt și coace-le pentru 20 de minute.