Astăzi îți vom prezenta o rețetă clasică, ce te va duce cu siguranță cu gândul la copilărie. Este vorba despre prăjitura Albinița sau despre prăjitura cu foi de miere.
Această prăjitură se făcea în aproape orice casă și era foarte gustoasă de fiecare data. Așa că celor care li se mai face uneori dor de perioada copilăriei, pot săapeleze la această idee de prăjitură.
Trebuie să menționăm că pentru cantitățile propuse în această variantă a desertului copilăriei s-a folosit o tavă cu dimensiunile de 25 și 35 de centimetri.
Dacă vei respecta gramejele propuse de noi și o tavă de acest fel nu vei mai avea spre exemplu foile prea subțiri și respective nu ți se va rupe prăjitura.
Albinița este genul de prăjitură clasică și pentru că are doar foi și cremă. Pentru prima parte a prăjiturii, adică pentru blat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
550 de grame de făină, 1 ou mai mare, 150 de grame de zahăr, 60 de grame de unt, 3 linguri cu miere de albine, 3 linguri cu lapte, 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu.
Ca să pregătești crema vei avea nevoie de 600 de mililitri de lapte, 150 de grame de griș, 270 de grame de zahăr, 1 plic cu zahăr vanilat sau 1 sticluță cu esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie, 250 de grame de unt mai gras, cu 85% grăsimi, 1 borcan cu gem mai acru.
După cum vezi, ingredientele sunt dintre cele mai obișnuite și în plus ca timp, această prăjitură îți va lua cel mult o oră și jumătate. Va fi nevoie să începi pregătirea prăjiturii cu prepararea aluatului. Amestecă oul cu zahărul și apoi cu mierea.
Mai adaugă în compoziție și untul, apoi laptele cu bicarbonatul. După ce amesteci foarte bine, pune vasul în care ai mixat ingredientele pe o baie de aburi.
Amestecă foarte bine până vei obține o compoziție asemănătoare cu smântâna. Scoate vasul de la aburi și adaugă în compoziția făina și după ce e încorporată bine scoate aluatul pe planșetă.
Aluatul va fi foarte lipicios așa că cel mai bine este să pui pe suprafața de lucru niște făină. Împarte-l apoi în 4 părți egale, și coace fiecare parte într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.
Înțeapă foile cu furculița și nu le ține mai mult de 5 minute. După aceea poți să începe să pregătești și crema. Fierbe laptele împreună cu zahărul. Adaugă și vanilia și coaja de lămâie. Amestecă încontinuu și adaugă grișul în ploaie.
După aceea lasă crema să se răcească. Bate și untul și adaugă în el zeama de lămâie, dar și câte o lingură de cremă de griș. Pune pe prima foaie jumătate din cremă. Peste a doua foaie pune gemul ales, spre exemplu poți să-l alegi pe cel de la caise.
Peste a treia foaie pune restul de cremă. Acoper-o cu ultima parte de aluat. Cel mai bine este să dai desertul la rece până cel puțin a doua zi. După ce o scoți o poți da cu zahăr pudră.