eDelicios

Rețetă gogoșari la borcan pentru iarnă

În luna august de cele mai multe ori gospodinele încep să pregătească diferite feluri de mâncare ce pot rezista până la iarnă, atunci când nu prea mai găsim fructe sau legume proaspete.

Se fac conserve, murături și nu numai. Cel mai des vedem castraveții pregătiți în zeci de feluri. Dar astăzi îți vom prezenta o rețetă de gogoșari. Aceasta este una mai deosebită pentru că în acest caz nu este nevoie să îi fierbi sau să îi sterilizezi.

Este o rețetă foarte simplă, cu ingredientele pe care în mare parte deja le știi. Așadar, vei avea nevoie de 5 kilograme de ardei sau de gogoșari de orice culoare, în funcție de preferințele pe care le ai, de 6 linguri cu sare grunjoasă, specială pentru conservare, fără iod.

Apoi vei mai avea nevoie și de 300 de grame de zahăr, de jumătate de litru de oțet făcut din vin, de o linguriță de acid salicilic, doar dacă vrei, pentru că nu este un pas obligatoriu.

Și la final mai pregătește și niște muștar sub formă de boabe, niște foi de dafin, și piper negru nemăcinat.

Începe să pregătești întreaga rețetă prin a a spăla foarte bine gogoșarii sau ardeii. După aceea scoate din fiecare bucată cotorul, taie-i prima oară pe jumătate iar apoi în 3 sau chiar în 4 bucăți.

Pune-i într-un vas cât mai încăpător, apoi pune peste ei niște sare, continuă apoi cu zahărul, cu oțetul și cu acidul salicilic. Acest ingredient este opțional tocmai pentru că rețeta în sine permite păstrarea compoziției foarte bine pentru mai mult timp.

Amestecă foarte bine toate ingredientele și apoi acoperă vasul cu un cap foarte bine. Va fi nevoie să lași compoziția să stea în acest fel pentru el puțin o zi. În cazul în care ești nevoit să lași amestecul pentru mai mult timp, nu te îngrijora, nu se va strica.

Dacă ai posibilitatea, mai amestecă din când în când în vas ca să ajuți sarea și zahărul să se dizolve cât mai bine, dar și ca fiecare bucată de gogoșar să fie pătruns bine de zeama rezultată din dizolvare.
A doua zi ia fiecare borcan și după ce le-ai spălat și uscat temeinic pune pe fundul recipientelor piper, semințele de muștar și frunzele de dafin, în funcție de cât de mult îți place fiecare ingredient în parte.

După aceea pune în fiecare borcan cât de multe bucăți de gogoșar se poate, dacă e nevoie le poți îndesa. Peste gogoșari pune și din lichidul în care au stat ei cu o zi înainte în vasul acoperit.

Imediat după aceea poți să pui borcanele în cămară sau dacă nu ai așa ceva, atunci într-un loc ferit de razele soarelui, suficient de cald sau de rece. Chiar dacă nu au avut nevoie de niciun fel de pregătire termică în prealabil te vei convinge chiar și după câteva luni că această rețetă funcționează chiar și așa, cu un minim de efort.

Îi poți folosi mai ales alături de preparate culinare din carne sau atunci când știi că ar merge niște gogoșari delicioși.