Românii în general iubesc ciorbele, supele sau borșurile. Le consumă de principiu în timpul meselor de prânz fierbinți.
Despre aceste preparate specialiștii în nutriție spun că ar fi unele dintre cele mai complexe feluri de mâncare, din care putem cu ușurință lua toate substanțele nutritive necesare pentru un organism sănătos.
Astăzi îți vom prezenta o rețetă de ciorbă de burtă cu foarte mult usturoi și foarte iute, care va fi pe placul tuturor celor care o vor gusta.
În plus, pregătită anume după această rețetă, ciorba de burtă va fi dresă și cu foarte multă smântână. Cu siguranță ai măcar un motiv să o pregătești pentru o masă în familie sau pentru un prânz la care ai niște invitați.
Ca să o prepari vei avea nevoie de următoarele ingrediente accesibile din toate punctele de vedere.
Trei kilograme de burtă de vită, un os de vită cu tot cu carne pe el, o lingură rasă de piper sub formă de boabe, două foi de dafin, doi morcovi, o țelină mică, 2 linguri cu ulei, zece căței de usturoi, trei gălbenușuri, jumătate de kilogram de smântână pentru gătit cu 30% grăsime, o ceapă, sare, piper și oțet.
Taie toată burta, de preferat în bucăți mai mari și după aceea pune-o la fiert în aproximativ 5 litri de apă rece. Adaugă apoi și osul cu carne, țelina curățată, dar întreagă, boabele de piper, sarea și frunzele de dafin.
E nevoie de atât de multă apă pentru că de regulă burta fierbe mai greu, în unele cazuri s-ar putea să fie nevoie chiar să adaugi niște apă. Acest amestec va avea nevoie de aproximativ o oră și jumătate ca să poată fierbe foarte bine. După ce va fierbe burta, strecoară lichidul din oală.
Dar nu o arunca pentru că ei mai avea nevoie de ea, pur și simplu pune-o în alt vas. Scoate de asemenea și boabele de piper, osul de vită, și foile de dafin. După aceea taie bucățile de burtă mai mărunt, cam de câte 8 centimetri. Pune la fiert zeama strecurată și adaugă în ea și burta tocată.
Curăță între timp morcovii de coajă, trece-i printr-o răzătoare mai mare iar după aceea pune-i la călit. Adaugă și 2 linguri cu ulei și ține-i până când aceștia vor deveni mai moi. Procedează la fel și cu ceapa pe care o poți pune chiar peste morcovi, nu este nevoie de un vas separat. Când sunt gata ambele legume adaugă-le peste burta de vită.
Lasă acest amestec să fiarbă pentru aproximativ 10 minute. Curăță și zdrobește tot usturoiul iar după aceea amestecă-l cu apă cât mai rece și amestecă până când vei obține un fel de mujdei.
Când este gata, adaugă-l și pe el în oala cu ciorbă. Acum poți să potrivești ciorba de sare și de piper. Separat amestecă smântâna și gălbenușurile, adaugă în compoziție câteva polonice de ciorbă și apoi toarnă acest amestec în oală.
Dacă vrei poți să pui și oțet, dar îl poți pune și pe masă la servit ca să-și dreagă fiecare porția. Tot opțională este și verdeața de la final.