eDelicios

Aperitiv de vinete

Vinetele sunt foarte populare mai ales spre sfârșitul verii. Acestea provin tocmai din India acolo unde sunt considerate plante sălbatice.

Dar pentru prima oară vinetele au fot cultivate în China. Cu timpul aceste legume minunate au ajuns și în Europa. Ele conțin foarte multe vitamine, substanțe minerale benefice pentru organism.

Pot să reducă nivelul colesterolului în sânge, dar și previn apariția cheagurilor de sânge în organism, și nu numai. Vinetele mai au o mulțime de efecte pozitive asupra organismului, de aceea nu trebuie ratată nicio ocazie de a le consuma indiferent de formă.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă pentru salata de vinete pe care poți să o faci pe tot parcursul verii pentru familie sau chiar și atunci când ai invitați la masă, va fi de fiecare dată un deliciu apreciat de fiecare.

Ca să o pregătești vei avea nevoie de 3 kilograme de vinete, de 1 kilogram și jumătate de gogoșari, de 300 de grame de ceapă, de 1 litru de oțet, preferabil de 9 grade, de muștar sub formă de boabe, 250 de mililitri de ulei, piper, sare, și zahăr.

Cel mai bine ar fi dacă poți, să alegi vinete tinere,cu semințe mai mici. Spală-le și curăță-le de coajă iar după aceea taie-le sub formă de rondele și dă peste ele cu sare.

Pune-le apoi într-un vas cu găuri și lasă-le să se scurgă pentru aproximativ 45 de minute. Dacă și după această perioadă de timp ele mai conțin apă, ia-le între degete ca să le strângi puțin și după aceea șterge-le ușor cu un prosop.

Pune după aceea într-o cratiță niște ulei ca să se încingă și după ce este foarte fierbinte pune vinetele să se prăjească. Nu uita să le întorci pe ambele părți ca să fie rumenite uniform.

După aceea ocupă-te și de gogoșari: spală-i foarte bine, coace-i și pe ei pe toate părțile, curăță-i de coajă când sunt gata și coate-le cotoarele și toate semințele. La fina-l toacă-i.

Următorul pas este să fierbi oțetul împreună cu 3 linguri de sare. Cu 2 linguri de zahăr, cu piperul și cu boabele de muștar, după gust. Lasă această compoziție să fiarbă și chiar să dea în clocot, în așa fel încât toate mirosurile de la ingrediente să aibă timp să se întrepătrundă.

După aceea poți să te ocupi de sterilizarea borcanelor. Apoi poți să pui legumele în recipiente.Începe cu un strat de vinete, continuă cu unul din gogoșari, mai pune și niște foi de ceapă printre ele, continuă în acest ritm până în momentul în care vei reuși să umpli borcanele.

După ce ai terminat de repartizat legumele pune în borcane și amestecul făcut din oțet și din celelalte ingrediente. După ce ai terminat și acest pas nu uita să închizi foarte bine borcanul.

Apoi pune borcanele pentru aproximativ jumătate de oră la sterilizat, în cuptor. Între timp pregătește o pătură groasă pe care vei pune borcanele după ce le vei scoate din cuptor.

Ai grijă să fie foarte bine acoperite toate. Ține-le în acest fel până a doua zi. După aceea pune-le în cămară, cu gura în jos.