Nu trebuie să fii o gospodină desăvârșită ca să știi că exită mai multe tipuri de ciuperci și că fiecare trebuie folosit într-un anume fel, pentru a pregăti anumite feluri de mâncare.
Astăzi îți vom prezenta un mod ingenious prin care poți să folosești ciupercile Pleurotus. Și anume, este vorba despre ciorba falsă de burtă. Vei vedea că după o perioadă această variantă de ciorbă le va înlocui pe foarte multe dintre ele pe care le făceai mai des.
Vei avea nevoie de aproximativ o oră și de o serie de ingrediente foarte comune ca să prepari cam 8 porții de ciorbiță falsă.
Pregătește 500 de grame de ciuperci pleurotus, 2 morcovi, 1 rădăcină de păstârnac, 2 gogogași în oțet, 5 căței de usturoi, 200 de grame de smântână, 3 gălbenușuri, ulei, sare și piper după gust.
Taie ciupercile julien și după aceea pune-le la fiert într-o oală cu aproximativ 2 litri de apă în care va fi nevoie să adaugi doar puțină sare. Trece printr-o răzătoare mai mică morcovii și rădăcina de păstârnac, după ce desigur îi speli și îi cureți de coajă.
După aceea pune la călit legumele în câteva picături de ulei. Acum ciupercile ar trebui să fie gata. Așa că adaugă peste ele combinația obținută din legumele călite. După aceea adaugă și puțină sare cu un pic de piper.
Dacă vrei o ciorbă mai puțin deasă, poți să adaugi acum încă un litru de apă clocotită, altfel aceasta va fi foarte deasă. Apoi taie și gogoșarii sub formă de fâșii și adaugă-le peste restul de legume care deja fierb. Curăță, spală și pisează usturoiul, iar apoi pune-l și pe el în oala de pe foc.
Separat freacă gălbenușurile cu smântâna sau dacă îți place, cu iaurtul gras și cu puțină apă rece. Ca să îi crești temperatura poți să pui în această compoziție și câteva polonice din compoziția cu legume.
După aceea, pune compoziția cu gălbenușuri peste cioba din oala mare. În cazul în care îți dorești să obții o ciorbă mai acră poți să mai adaugi câțiva gogoșari în oțet sau să pui ffoarte puțin oțet.
Ciorbița se servește foarte fierbinte, alături de unul sau mai mulți ardei iuți, proaspeți sau în oțet, după gust.
Această rețetă este perfectă dacă nu îți place în mod deosebit burta. Se face într-un timp chiar mai scurt iar rezultatul nu este cu nimic mai diferit decât cel cu care deja ne-am obișnuit.
Este genul de ciorbă pe care o poți folosi atunci când ai la prânz invitați, dar și atunci când trebuie să gătești doar pentru familie. De fiecare data vei avea succes. Dacă ai observat că îți plac aceste ciuperci să știi că din ele mai poți să faci și niște tocănițe foarte gustoase.
Apoi acestea merg foarte bine în combinații cu orez sau cu paste, dar și în rețete mai sofisticate, cum sunt cele din ciuperci pleurotus cu nuci și cu parmezan, și nu numai.
Totul depinde de pofta și de imaginația fiecărei gospodine, de poftele celor dragi sau de ce nu, de natura ocaziei cu care se gătește.