În general ciorbele, supele și borșurile sunt feluri de mâncare ce se consumă la masa de prânz. La acest capitol fiecare gospodină are de ales dintre sute de rețete și de idei. Sunt preparate cu carne de diferite tipuri, cu legume, cu dressing – uri și nu numai, totul depinde de alegerea bucătăreselor.
Astăzi îți vom prezenta o idee de ciorbă care la noi în țară se prepară foarte des și are un succes foarte mare. Este vorba mai exact despre ciorba rădăuțeană. Este un tip de ciorbă care se prepară foarte ușor și de fiecare dată iese foarte gustoasă. În plus nu ai nevoie de ingrediente foarte complicată, ci doar de unele pe care le găsești ușor, dacă nu le ai deja acasă.
Este o adaptare a unei alte ciorbe la fel de cunoscută, ciorba de burtă.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 700 de grame de carne de pui, piept sau pulpe, în funcție de preferințe, de 1 ardei gras roșu, de 2 cepe, de 2 rădăcini de păstârnac, de 1 morcov mai mare, de jumătate de țelină, de 2 gălbenușuri, de 3 căței de usturoi, de 300 de grame de smântână, de sare și de piper pentru condimentat după gust și de o legătură de pătrunjel verde proaspăt.
Pregătește în primul rând carnea, spal-o bine și pune-o la fiert. Când aceasta va începe să fiarbă, la suprafață se va acumula mai multă spumă. Va fi nevoie doar să o scoți din vas cu ajutorul unei spumiere. Pregătește apoi toate legumele, mai puțin usturoiul pentru că pe el îl vei folosi mai târziu. Dar pe restul spală-le, curăță-le și pune-le întregi, peste carne.
Ține vasul pe foc până în momentul în care toate legumele vor fi mai moi iar carnea se va lua ușor de pe os. Dacă vrei, acum poți să adaugi puțină sare. Când toate ingredientele puse la fiert s-au făcut foarte bine, scoate-le și pune-le la scurs, într-un vas special cu găuri. Nu arunca zeama care va rămâne pentru că vei mai avea nevoie de ea.
Taie carnea în fâșii mai subțiri și adaug-o imediat în zeama în care a fiert. De asemenea, taie mărunt legumele fierte și pune-le peste carne. Într-un vas separat, adaugă smântâna și cele 2 gălbenușuri crude, adaugă și un pic din zeama de la carne. După ce amesteci foarte bine, adaugă această compoziție în vasul cu legumele și carnea tăiată.
Acum amestecă din nou toate ingredientele din cratiță. Pune după gust sare și piper. După aceea mai lasă compoziția să fiarbă pentru aproximativ 3 minute și apoi oprește focul.
Între timp pregătește usturoiul: curăță-l, spală-l și zdrobește-l cu presa și apoi adaugă-l peste carne. Procedează la fel și cu legătura de pătrunjel. Este o rețetă foarte simplă și pe gustul tuturor. Este bună atât pentru o zi obișnuită în familie, cât și pentru o masă de sărbătoare.
Așa cum spune și numele acestei ciorbe, ea este un brand local din zona Rădăuți care a reușit să ajungă pe mesele din toată țara și chiar să depășească hotarele țării.