eDelicios

Rețetă sos picant de roșii cu usturoi

Sosurile sunt prezente pe masa mai ales atunci când se consumă carne pentru că îi dau un gust mult mai bun și o fac să poată fi digerată mult mai ușor.

Acestea sunt de mai multe feluri, de la dulci la picante, mai simple sau cu foarte multe ingrediente.

De obicei le cumpărăm gata făcute sau le comandăm atunci când ieșim în oraș. Dar foarte multe dintre ele sunt ușor de făcut și le putem prepara chiar noi.

Astăzi îți vom prezenta rețeta unui sos de roșii foarte – foarte iute, cunoscut în unele zonele ale României sub numele de adjică. El se poate să face inclusiv în cantități mari, și se poate păstra pentru mai mult timp.

Sau îl poți pregăti de vara ca să îl ai pentru iarnă, când ai mereu nevoie de o sursă în plus pentru a te încălzi.

Vei avea nevoie de 4 kilograme de roșii, de 1 kilogram și jumătate de ardei grași, dee 3 ardei iuți, de 200 de grame de usturoi, de 200 de mililitri de oțet de 9% și de linguri de sare.

În unele cazuri gospodinele mai pun și puține ierburi proaspete după gust, pentru aroma mai intensă, cum ar fi mărarul, pătrunjelul, coriandrul și nu numai. Dacă vrei și tu să le folosești, le poți toca după ce le-ai trecut pe sub un jet de apă rece. Și trebuie să le pui spre finalul pregătirii compoziției.

Spală foarte bine roșiile și pune-le să se usuce, fără să le ștergi înainte. Procedează la fel și cu cele 2 tipuri de ardei, gras și iute.

La ardei ai grijă să tai doar cozile, dar să le lași semințele intacte. După aceea ia usturoiul și curăță-l și spală-l dacă este nevoie.

Acum pune pe rând toate ingredientele și toacă-le cu ajutorul unei mașini de tocat carne. Pune în vasul în care ai depozitat legumele mărunțite și oțetul cu sarea.

Amestecă foarte bine această compoziție și după aceea las-o să se odihnească pentru aproximativ o oră.
Între timp poți să pregătești borcanele în care vrei să pui sosul iute. Ele trebuie să fie curate și uscate complet.

Înainte de a repartiza în mod egal sosul în recipientele pregătite, mai amestecă încă o data în vasul cu ingrediente. Ai grijă să nu te arzi atunci când pui compoziția în borcane, pentru că pe lângă fierbinte, aceasta mai este și foarte iute și senzația este și mai dureroasă.

De asemenea, este foarte important să pui borcanele într-o cratiță de exemplu, atunci când le umpli. În așa fel nu riști să îți crape borcanul în mână când îl ții, tot din cauza amestecului foarte fierbinte intrat în contact cu sticla rece.

După ce ai terminat, închide borcanele cu capace speciale și pune-le într-un loc mai răcoros. Îl poți folosi oricând vrei, pe parcursul mai multor luni.

Doar că după ce ai desfăcut un borcan trebuie să îl termini în maxim trei zile, altfel sosul nu va rezista mai mult și nu va mai putea fi folosit la nimic.

Este potrivit în cele mai diverse preparate când vrei să dai un gust iute mâncărurilor tale.

Loading...