În unele situații sau zone ale țării ardeii umpluți sunt echivalenți cu sarmalele clasice. De obicei pentru ambele rețete se folosesc aproximativ aceleași ingrediente.
Doar că ardeii au un avantaj: se fac mult mai ușor și nu e nevoie de atât de mult timp pentru a-i pregăti, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul sarmalelor.
Aceștia sunt foarte potriviți în zilele geroase de iarnă sau chiar în restul sezoanelor atunci când vrei să pregătești ceva repede, dar foarte gustos.
Vei avea nevoie așadar de 1 kilogram de ardei grași, de 1 varză cu greutatea cuprinsă între 1și 2 kilograme, sare fără iod, din aceea de care folosești și atunci când pui legume la murat pentru iarnă, cimbru și mărarar, ambele uscate, cantitatea la discreție, după gust, 2 rădăcini de hrean, 2 foi de dafin, piper boabe și apă.
Începe să tai varza sub formă de fideluță, dar după ce o speli și scoți din ea frunzele stricate sau uscate.
După aceea presară peste ea sarea neiodată, adaugă și cimbrul, mărarul. Amestecă foarte bine toate aceste ingrediente și lasă-le aproximativ 30 de minute să se odihnească.
Varza ar trebui să fie la fel de sărată cât să o poți folosi pentru salată. În jumătatea de oră rezervată pentru pregătirea verzei, ocupă-te să faci ardeii grași.
Spală-i, scoate semințele din ei, curăță-i de pulpe, spălați-i foarte bine în interior, și după aceea pune-i cu gura în jos ca să se scurgă foarte bine de excesul de apă.
După acea jumătate de oră, pune în fiecare bucată de ardei, câte puțin din toată varza sărată. Ia un borcan foarte bine spălat și încăpător, cu capacitatea de aproximativ 5 litri.
Pune în el câte un ardei gras umplut cu multă varză. Adaugă după aceea hreanul foarte bine curățat și tăiat, piperul negru, preferabil să fie sub formă de boabe, și frunzele de dafin. Ai grijă să adaugi aceste ingrediente printre ardeii umpluți, pentru ca toate aromele să se amestece printre ele.
După ce ai aranjat toți ardeii și condimentele în borcanul cel mare, ia o oală în care să încapă cel puțin 2 litri și jumătate de apă, mai adaugă încă niște sare fără iod, aproximativ 40 de grame pentru fiecare litru de apă.
Lasă la fiert saramura și după ce este gata, las-o să se răcească pentru măcar jumătate de oră.
După aceea toarn-o cu grijă în borcanul cu ardei și cu mirodenii. A doua zi, leagă borcanul cu o bucată mai mare de celofan și lasă-l după aceea într-un loc ferit de razele soarelui, dar și e temperature foarte ridicate.
Îl poți depozita cel mai bine într-o cămară până în momentul în care va fi nevoie să îi folosești. Ți-am prezentat o rețetă de ardei umpluți doar cu varză. Acest lucru îi poate face foarte potriviți pentru perioadele de post.
Dar dacă îți dorești să mănânci ardei grași și în alte perioade din an, îi poți umple cu orez și cu carne. Sunt foarte buni și desigur, foarte sănătoși și hrănitori, potriviți în orice situație.