Majoritatea gospodinelor atunci când fac un fel de mâncare chiar dacă respect rețeta își pun și propria amprentă, atât atunci când vine vorba despre gust, cât și atunci când vine vorba despre aspectul farfuriei.
Indiferent dacă vorbim despre un fel de mâncare principal sau despre un desert, este foarte important să combini corect ingredientele pentru a obține un produs final deosebit.
Există uneori preparate care nu au nevoie de atât de mult efort precum pare și nici de ingrediente sofisticate cum poate fi prima impresie.
Ia 3 cartofi mai mari și pune-i la fiert, iar după aceea curăță-i și taie-i în felii potrivit de groase. Ai grijă să nu se rupă pentru că va fi nevoie să îi aranjezi la un moment dat pe fundul și pe pereții unui vas termorezistent.
Într-un bol amestecă un kilogram de carne de vită, cu o ceapă curățată și tocată mărunt. Adaugă apoi și niște pătrunjel tocat, boia de ardei, sare și piper după gust.
Din acest amestec de carne formează apoi biluțe care să amintească de chifteluțe. Pe măsură ce le faci, pune-le în asul în care ai aranjat cartofii în prealabil.
În momentul în care ai aranjat toată carnea peste cartofi, pune între așa zisele chifteluțe din nou câteva felii de cartof fiert. Peste carne și peste cartofi pune din belșug sos bechamel și cașcaval ras. După aceea pune vasul în cuptorul încălzit în prealabil la temperatura de 220 de grade Celsius pentru 45 de minute. Atunci când va fi gata, preparatul va avea o culoare foarte uniformă, arămie.
Iar dacă ți-au mai rămas cartofi poți să pregătești și niște plăcinte foarte gustoase și hrănitoare.
Vei avea nevoie de 500 de mililitri de apă sau de lapte, 1 linguriță de sare, 1 linguriță cu zahăr, 4 căni cu făină, 1 plic cu drojdie uscată, 1 kilogram de cartofi, 2 cepe, 600 de grame de brânză, 50 de grame de unt, sare și ulei, după gust.
Dizolvă sarea în laptele cald, și după aceea adaugă și zahărul și drojdia. Amestecă foarte bine, până atunci când vei obține o spumă din aceste ingrediente. Cerne făina și apoi amestec-o împreună cu celelalte ingrediente. După ce ai obținut aluatul frământă-l foarte bine.
Adaugă și ulei în el și pune-l într-un loc călduros și uscat, acoperă-l cu un prosop mai gros, curat și după aceea lasă-l să își dubleze volumul. După aproximativ 40 de minute frământă iar aluatul și mai lasă-l la crescut. În tot acest timp poți să pregătești umplutura pentru plăcinte.
în cartofii zdrobiți adaugă cașcavalul ras, ceapa tocată mărunt, sare după gust. Amestecă bine ingredientele, și formează 3 părți egale. După ce aluatul va fi gata împarte-l și pe el în 3 bucăți. Întinde o bucată de aluat sub formă de cerc și pune o bilă de umplutură în centru.
După aceea, modelează aluatul de parcă vrei să faci un săculeț. Pune pe masa niște făine și apoi turtește bila de aluat cu umplutura. Înțeapă aluatul ca să elimini aerul din el. Lasă plăcinta să se odihnească și apoi pune-o la copt pânî se rumenește. Procedează la fel cu restul de umplutură și aluat. După ce scoți câte o plăcintă unge-o cu unt.