eDelicios

Plăcintă de legume, fără aluat – rețetă de pe Muntele Athos

De obicei, plăcintele sunt pe bază de aluat și se fac cu legume și cu verdeață sau cu fructe. Dar astăzi îți vom prezenta o rețetă care nu are nevoie deloc de făină și cu toate acestea iese foarte bună.

Va fi foarte aromată datorită cantității de condimente, dar și foarte sănătoasă pentru că este un fel de plăcintă care se mănâncă foarte des mai ales pe muntele Athos.

Vei folosi cele mai simple ingrediente pentru că plăcinta cu legume nu este deloc sofisticată, chiar dacă rezultatul este un deliciu.

Vei avea nevoie de 500 de grame de cartofi, 1 vânătă mai mare, 350 de grame de roșii, 150 de grame de brânza feta, 2 cepe mici, 2 căței de usturoi, 1 linguriță de mentă tocată mărunt, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriță cu oregano uscat, sare și piper.

Începe să pregătești legumele și menta și să le speli foarte bine. Taie roșiile sub formă de cubulețe și zdrobește usutroiul. Pune într-o tigaie la gătit roșiile, la un foc potrivit, adaugă după aceea menta tocată foarte mărunt și oregano, și usturoiul tocat.

După ce amesteci foarte bine, mai lasă tigaia pe foc pentru aproximativ 15 minute. Apoi toacă vânăta și într-un alt vas pune-o să se rumenească, alături de ceapa tocată mărunt.

După aceea pune vânăta și ceapa într-un vas de sticlă termorezistent. Peste ea pune un strat de cartofi cruzi, spălați și curățați, după aceea continuă cu un strat de brânză feta.

La final peste brânză pune un strat din roșiile pregătite în tigaie. Acum că ai terminat toate ingredientele de pregătit și de aranjat pune tava din sticlă la cuptor la temperature de 175 de grade pentru aproximativ 40 de minute.

Va fi nevoie să mai urmărești cum se coace plăcinta, iar în cazul în care plăcinta va lăsa puțin lichid, pune peste ea niște folie de aluminiu. Poți servi plăcinta exact așa cum o scoți din cuptor încă fierbinte. Este un fel de mâncare foarte sănătos.

Pentru că în general călugării de pe vestitul munte Athos sunt cunoscuți inclusiv ăn lumea laică pentru viața lor lungă și pentru sănătatea de fier pe care o au. Aceștia au o dietă foarte bine pusă la punct care mereu dă roade. Ei țin toate posturile din an și în general au un stil de viață foarte organizat.

Ce înseamnă asta? Călugării de pe muntele Athos nu consumă deloc carne și nici nu fac execese alimentare sau de alt fel. Spre exemplu, foarte utilă este varianta 3, 2, 1. În cadrul acestei perioade sunt 3 zile de post în care predomină mai ales fructele și legumele.

După aceea sunt 2 zile în care este recomandată moderația și premise alimentele sofisticate din bucătăria mediteraniană, cum ar fi uleiul de măsline, peștele sau chiar vinul roșu.

În ultima zi, se pot consuma orice fel de produse alimentare. În plus, foarte importantă pentru călugări este și mișcarea fizică și mai ales mediația. Așa că datorită acestor 3 aspecte: alimentație, mișcare și mediație, viața pe muntele Athos este lungă și sănătoasă.