Alivencele vin tocmai din republica Moldova, dar se mai întâlnesc uneori și în anume zone din Moldova din România. Este un fel de mâncare despre care bucătarii spun că este invenție sută la sută românească pentru că în nicio altă bucătărie nu mai gă-sești un preparat asemănător.
Dacă vrei să faci acest fel de mâncare foarte rafinat și delicious vei avea nevoie de următoarele ingredinte:
500 de mililitri de lapte mai gras, 4 linguri cu mălai cât mai fin, 100 de grame de unt mai gras, 6 ouă mari, 150 de mililitri de iaurt sau de chefir sau de lapte bătut mai gras, 600 de grame de brânză mai grasă sau poți să folosești de asemenea și urdă sau caș, 1 linguriță cu vârf cu făină.
Mai pregătește smântână groasă sau lapte bătut pentru servit. În cazul în care îți dorești să pregătești alivencele mai dulci, adaugă în plus 200 de grame de zahăr, vanilie și lămâie.
Pune la fiert laptele împreună cu 80 de grame de unt. Dacă brânza este foarte dulce, adaugă puțină sare. După ce dă în clocot scoate vasul de pe foc. După aceea adaugă făina de grâu și pe cea de porumb. Amestecă foarte bine și cât este încă fierbinte compoziția, adaugă în ea ouăle pe rând.
Amestecă încontinuu până când încorporezi tot amestecul. Va trebui să obții un aluat asemănător cu cel pentru eclere. Adaugă apoi iaurtul și după aceea și brânza. Dacă vrei varianta dulce, acum e momentul să pui aromele ca să o îndulcești.
În cazul în care îți dorești varianta mai sărată, pune în compoziție niște cozi de ceapă verde, de exemplu, sau mărar. Cu restul de unt pe care îl mai ai unge o tavă pentru copt. După aceea tapeteaz-o cu hârtie de copt sau și mai bine cu mălai.
Dacă vrei să aibă un gust și mai intens, după ce torni compoziția în tavă, pune peste ea niște cubulețe de unt.
Bagă tava în cuptor, la foc mediu cam 50 de minute, în funcție și de ce tip de cuptor ai. Înainte de a scoate alivencile fă-i aluatului testul cu scobitoarea ca să fii sigur că acesta este complet copt.
Le poți servi atât reci cât și calde, cu smântână foarte groasă sau cu iaurtul preferat. De asemenea, dacă îți place, poți să le pudrezi cu zahăr vanilat. Gospodinele din Moldova, care au cea mai mare experință în a pregăti alivencile, spun că acestea ies mai bune atunci când produsele sunt ținute la temperatura camerei.
De asemenea, foarte important este să ai ambele tipuri de făină cernute în prealabil ca acestea să fie foarte curate și foarte fine. Această prăjitură nici nu are nevoie de praf de copt pentru că aerul înglobat atunci când adaugi ouăle în compoziție va fi mai mult decât suficient.
Este un adevărat deliciu pecare îl poți pregăti cu încredere inclusiv pentru mesele de sărbătoare, vei avea success cu siguranță. Se recomandă să faci această rețetă mai ales vara, pentru că este un desert sau un aperitiv foarte ușor de digerat.