Întâlnim de foarte multe ori în rețete întâlnim laptele bătut ca ingredient. Așa că dacă îți place acesta și vrei să pregătești cât mai multe rețete pe bază de lapte bătut, poți să îl faci chiar tu, în condiții de casă.
Vei avea nevoie de 800 de mililitri de lapte și de 2 linguri de smântână fermentată. Ia un vas încăpător, preferabil o oală, pentru că va fi nevoie să folosești aragazul. Pune în ea laptele și lasă-l să fierbă, atunci când e gata să dea în clocot, oprește focul.
Lasă-l să se răcească la temperatura camerei, atunci el trebuie să aibă în jur de 30 de grade Celsius, și după aceea adaugă în el smântâna. Acoperă vasul cu o bucată de tifon și lasă-l într-un loc cât mai cald din casă pentru o zi întreagă.
Partea bună este că îl poți folosi după ziua în care stă acoperit, inclusive ca să mănânci câteva felii de pâine neagră, și să faci astfel o gustare sănătoasă foarte rapidă. Și dacă tot suntem la capitolul lapte, îți mai propunem și prăjitura lapte de pasăre, un alt deliciu culinar.
Pentru blat vei avea nevoie de 160 de grame de făină, 120 de grame de zahăr, 100 de grame de unt, 7 gălbenușuri, esență de vanilie, 1 linguriță cu praf de copt.
Pentru cremă vei folosi 7 albușuri, 240 de grame de zahăr, 150 de mililitri de apă, 170 de grame de unt, 250 de mililitri de lapte condensat, 1 plic cu gelatină, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Vei mai avea nevoie de 200 de grame de ciocolată, 200 de mililitri de frișcă, 30 de grame de unt, pentru a glazura prăjitura. Separă cele 7 ouă și dă la rece în frigider doar albușurile. Bate între timp gălbenușurile cu zahărul și cu esența de vanilie.
Trebuie să obții o cremă ușoară și omogenă. Adaugă și untul ca să își mărească volumul compoziția. Amestecă separat fîăină și Praful de copt, și după aceea combină-le cu restul ingredientelor.
Ia o tavă tapetată cu hârtie de copt și toarnă în ea compoziția cu făină. Ține=o pe foc pentru 20 de minute la 200 de grade. Între timp amestecă 240 de de grame de zahăr cu apă într-un vas mic și fierbe-le ca să obții siropul.
După aceea dizolvă gelatina în 2 linguri cu apă. Scoate albușurile din frigider și bate-le cu sucul de lămâie. Acestea trebuie să se prindă bine de tel. Adaugă mai apoi și gelatina hidratată. Mixează după aceea și laptele condensate cu untul lăsat la temperature camerei.
Amestecă untul cu albușurile folosind o spatulă. Ia blatul și taie-l în 2 părți egale. Unge o parte din acesta cu jumătate din cantitatea de cremă. Pune peste ea celălalt blat și acoperă-l pe acesta cu restul de cremă. Dă tava la rece pentru măcar 2 ore.
Între timp dă smântâna în clocot, și toarn-o peste ciocolata ruptă. Amestecă foarte bine, în jur de 2 minute, până omogenizezi compoziția și toarn-o peste tort după ce îl scoți din frigider.