eDelicios

Cum să gătești peștele ca să nu ți se lipească de tigaie

De foarte multe ori se poate întâmpla să cumperi un pește foarte frumos și totuși atunci când îl gătești, el să nu mai arate la fel de bine pentru că se lipește de tavă sau ți se întâmplă alte accidente.

Dar dacă știi anumite trucuri salvatoare poți să obții peștele exact ca la restaurant sau ca în pozele rețetelor. Încinge foarte bine o tigaie și pune în ea doar foarte puțin ulei. Acesta este începutul pentru un pește care să arate foarte bine.

În plus dacă vei avea grijă ca acesta să nu lipească sau să nu se rupă atunci când îl vei întoarce, peștele gătit de tine va arăta atât de bine încât nici nu vei vrea să-l mai rupi ca să-l mănânci.

Peștele este de cele mai multe ori un tip de carne foarte fin și foarte capricios. Așa că dacă nu știi cum să lucrezi cu el nu vei obține un rezultat pozitiv. Peștele are în primul rând mai multe proteine decât grăsimi, spre deosebire de cum se întâmplă în cazul cărnurilor în general.

Aceste calități îl pot face foarte vulnerabil în timpul gătirii, astfel încât el să se rupă foarte ușor, sau dacă este făcut bucăți să se transforme în terci.

Din cauza proteinelor peștele se lipește de tigaie atunci când acesta este gătit. De aceea trebuie să îl gătești foarte repede, la foc mare, în așa fel încât proteinele să înceapă imediat coagularea.

După ce ai pregătit tigaia potrivită și cantitatea de ulei necesară, următorul pas este să ai grijă ca peștele tău să nu fie deloc ud, fără picături de apă pe el. Tigaia este bine încinsă în momentul în care pui în ea câteva picături de apă și ele se evaporă imediat.

De asemenea, peștele trebuie să fie ținut la temperatura camerei înainte de a fi pregătit termic. În cazul în care peștele va fi mai rece, el va avea nevoie de mai mult timp ca să se gătească.

Uleiul trebuie să fie atât de mult încât să formeze o pieliță foarte subțire pe fundul tigăii. Înainte de a pune peștele în tigaie trebuie să se încingă bine uleiul. Dacă vrei, poți să folosești puțin unt în loc de ulei. Pune peștele cu partea cu pilea spre tigaie.

Pe de altă parte unii bucătari susțin că acesta trebuie pus invers ca să se gătească mai repede și mai bine. În acest fel peștele va fi suculent, pentru că tigaia va impinge sucurile din pește spre exterior. Pielea de pe pește în schimb va preveni scurgerea lor.

De asemenea, foarte important este să nu întorci peștele de pe o parte pe alta de prea multe ori. Atunci când pielea sau carnea se ridică de pe suprafața tigăii, este cazul să întorci peștele invers. Așa nici nu te vei trezi cu peștele rupt sau lipit.

Carnea de pește nu trebuie să fie niciodată gătită pentru pre mult timp. Atunci când ea este suficient de fermă și de opacă și nu ți se desprinde în fâșii poți să oprești focul pentru că e gata peștele.