Pârjoalele reprezintă un fel de mâncare ce nu lipsește de pe mesele românilor. Sunt preferate în toată țara, de majoritatea oamenilor. Ele sunt și mai bine dacă sunt combinate cu orez sau cu preparate din cartofi și mai ales lângă niște murătri delicioase.
Nu se fac absolut deloc greu,e nevoie doar să fie respectați cât mai bine pașii iar rezultatul final va fi un adevărat deliciu culinar. Pârjoalele sunt un fel de sărmăluțe din carne și în funcție de zona în care acestea se pregătesc au mai multe denumiri.
Astăzi îți vom prezenta rețeta pentru pârjoalele moldovenești care sunt vedete în orice gospodărie din Dorohoi. Vei avea nevoie desigur de câteva ingrediente foarte simple care sunt accesibile pentru oricine.
Și anume de jumătate de kilogram de carne de vită de 500 de grame de carne de porc, de 150 de mililitri de lapte, de 350 de grame de miez de pâine alba, de 2 cepe mari, de mărar și de pătrunjel, de 4 ouă, de 300 de grame de unt, de un cartof, de 200 de grame de pesmet, de sare și de piper.
Chiar dacă ai cumpărat carne tocată, cel mai bine este să o mai treci o data prin mașina de tocat carne pe toată. Înmoaie miezul de pâine în lapte și după aceea stoarce-o cât mai bine. După aceea curăță, spală și toacă cât mai mărunt ceapa.
Apoi amestec-o împreună cu untul. Pune pentru acest pas un vas pe foc și amestecă bine până când se topește complet untul. Clătește toată verdeața și după aceea toac-o mărunt. Spală, curăță, și după aceea dă printr-o răzătoare cartoful.
Bate ouăle până când acestea se vor omogeniza foarte bine. După ce ai terminat să pregătești toate aceste ingrediente, amestecă pâinea, cu carnea, cu ceapa, cu ouăle, cu verdeața, cu cartoful, cu 100 de grame de unt și consimentează cu sare și cu piper, după gust.
Pune într-un vas suficient de încăpător tot pestemul tocat fin. Folosește un polonic și ia cu ajutorul acestuia câte puțin din amestecul din tocătură. E important să folosești anume un polonic, tocmai pentru că acest fel de pârjoale sunt mai mari decât cele obișnuite.
Trece fiecare parte din carne prin pesmetul din farfurie, modelează bucata de carne în așa fel încât fiecare să aibă în jur de 1 centimetru lățime. La final trebuie să obții pentru fiecare pârjoală formă ovală.
Pune unt, nu ulei într-o tigaie și prăjește pârjoalele pe rând, în așa fel încât să nu se aglomereze în vas, dar să fie bine păstrunse. Prăjește-le pe ambele părți și ține în tot acest timp capacul pe tigaie. Păstrează focul mai mic și ține fiecare pârjoală destul de mult ca aromele să se combine între ele.
Aranjează pârjoalele pe un platou pe care ai pus în prealabil câteva șervețele de hârtie ca acestea să poată să elimine excesul de grăsime. La final vei obține niște pârjoale foarte bine făcute, aromate, și foarte gustoase.
Vor fi potrivite pentru mesele festive, dar și pentru zilele de duminică din familie, pe placul tuturor.