eDelicios

Pogacele cu brânză sărată – un aperitiv unguresc

Majoritatea popoarelor au preparate specific cu care se fac cunoscute în toată lumea. Pe cele românești le știm cu toții așa că astăzi ne vom uita puțin bucătăriile vecinilor ca să ne inspirăm de la aceștia.

Și anume ți-am pregătit o rețetă de pogacele cu brânză sărată. Acesta este un aperitv unguresc care se poate face acasă, dar care este potrivit să stea în meniurile celor mai cunoscute restaurante.

Ca să îl pregătești vei avea nevoie de ingrediente pe care le găsești peste tot în România și se poate să le ai deja în casă.

Vei folosi 500 de grame de făină, 1 cub de drojdie proaspătă, 170 de grame de untură, 200 de mililitri de smântână grasă, 250 de grame de brânză mai sărată, 100 de grame de cașcaval pentru decor, și de 2 gălbenușuri pentru uns tava.

Amestecă făina cu drojdia dizolvată în apă, untura, brânza și smântâna. După aceea frământă bine toate ingredientele amestecate. Folosește un sucitor ca să întinzi aluatul, acesta trebuie să aibă o grosime de aproximativ 1 centimetru.

Cu ajutorul unui pahar cu gura mai largă taie aluatul ca să obții pogacelele. După ce le-ai format pe toate aranjează-le la distanțe egale, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Bate bine cele 2 gălbenușuri și cu amestecul obținut unge fiecare bucățică de aluat tăiată. După ce sunt bine unse, pune peste pogacele câte puțin din cașcavalul ras.

Dă tava la copt pentru 30 de minute, la temperatura de 175 de grade. Vor fi gata în momentul în care ele vor avea o culoare aurie.

Și dacă te-am făcut curios legat de bucatele ungurești, poți să faci și ceva dulce.

Vei avea nevoie de 10 grame de praf de copt, de 200 de grame de făină, de 200 de grame de lapte condensat, de 150 de grame de zahăr, de 100 de grame de unt, de 50 de grame de ciocolată neagră, de 2 ouă, de 500 de grame de brânză de vaci, de 2 plicuri cu zahăr vanilat, de 4 linguri cu smântână grasă.

Amestecă făina cu untul, cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu praful de copt. Ca aceste ingrediente să fie amesteca cât mai omogen folosește instrumental cu care pisezi de obicei cartofii pentru pireu.

După aceea amestecă zahărul care ți-a mai rămas cu cel vanilat și cu ouăle, adaugă mai apoi și brânza și mixează ingredientele până când omogenizezi compoziția.

Ia o tavă mai mare și pune în aceasta o bucată de hârtie de copt. Împarte amestecul din făină în 3 părți, iar pe cel din brânză în 2 părți.

Încearcă să păstrezi proporția de fiecare dată ca toate părțile să fie egale. Toarnă cu grijă un strat din făină în tavă.

Acoperă-l cu o parte din brânză și continua așa până când rămâi fără nicio compoziție. Dă tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ o oră. Până atunci amestecă smântâna cu laptele condensat. După aceea topește ciocolata a la bain marie.

Scoate prăjitura din cuptor și unge-o cu amestecul din smântână. Decoreaz-o cu ciocolata. Ține prăjitura în frigider ca să se întărească.