eDelicios

Plăcintă de varză cu aluat de casă

Plăcintele au ajuns să înlocuiască în unele cazuri pâinea pentru că sunt și mai gustoase și fără îndoială mult mai hrănitoare și respective sănătoase.

Se pot consuma și ca atare, dar și alături de diverse garnituri. De aceea astăzi îți vom prezenta o rețetă de plăcintă cu varză care se potrvește de minune combinată cu puțină varză călită.

Aluatul acestei placinte va ieși foarte moale, ți se va topi pur și simplu în gură. Ca să o pregătești nu vei avea nevoie decât de câteva ingrediente simple, pe care poate le ai în casă. Și în plus, dacă obișnuielti să ții post, poți pregăti această rețetă inclusive în acea perioadă.

Pregătește așadar, 400 de grame de făină, 500 de grame de varză, 100 de mililitri de apă, 2 linguri cu ulei, puțină sare și 1 linguriță cu zeamă de lămâie.

Cerne în primul rând făina, chiar dacă aceasta este de calitate superioară. După aceea amestec-o cu puțină apă.
Adaugă sare, ulei și zeamă de lămâie. Amestecă bine până omogenizezi și dă aluatul la rece în frigider pentru jumătate de oră.

Între timp prepare umplutura pentru plăcintă. Trebuie doar să toci varza și să o călești în ulei pentru maxim 10 minute. La final ea trebuie să fie aurie.

Când a trecut timpul pentru aluat, scoate-l din frigider și împarte-l în 2 părți, una mai mare și alta mai mică. Întinde partea cea mai mare și aranjeaz-o într-o tavă pe care ai tapetat-o cu hârtie de copt în prealabil.

Repartizează uniform varza că-lită pe alut și pune peste ea cea mai mica bucată de aluat, de asemenea întinsă.
Ai grijă să lipești bine marginile pentru că altfel riști să îți cadă umplutura din plăcintă. Setează cuptorul la 190 de grade și dă la copt plăcinta pentru 20 de minute.

Urmărește ca marginile plăcintei cu varză să fie aurii. O poți servi atât caldă cât și rece. Pentru că am pomenit mai devreme de varză călită îți vom prezenta și o rețetă pentru acest fel de mîncare.

Vei folosi 1 varză dulce medie, 1 lingură cu sare, 4 linguri cu ulei, 2 cepe, 2 căței de usturoi, 1 ardei gras, piper boabe, 1 linguriță cu zahăr, 4 roșii, 1 linguriță cu boia dulce, 1 legătură cu mărar, 1 frunză de dafin.

Toacă varza cât mai mărunt, după ce ai curățat-o de frunzele bolnave și de cuptor. Dă-o cu care și după aceea frământ-o cu mâinile.

Nu insista prea mult, aproximativ un minut. Curăță, spală și toacă ceapa și după acea amestec-o împreună cu varza.

Pregătește usturoiul și după ce îl zdrobești amestecă-l cu restul ingredientelor. Adaugă după aceea și ardeiul spălat și tăiat în fâșii.

La final nu uita de roșiile spălate și tăiate cubulețe. Pune acest amestec într-o tavă mai mare. Adaugă după aceea zahărul, piperul și dacă vrei o frunză de dafin.

Completează compoziția cu aproximativ jumătate de cană cu apă. Urmează boia și legătura de mărar, tocată.

Dă tava la cuptorul cu foc mediu pentru o oră. Varza trebuie să devină moale. Ca să nu scadă trebuie să o mai amesteci și să mai adaugi apă.