Chiar dacă durează mai mult timp până se pregătește, totuși fasolea e foarte iubită de români. Este o mâncare tradițională românească și se mănâncă cât ai clipi pentru că indiferent de rețeta folosită, rezultatul din farfurie este foarte gustos, sățios și mai ales sănătos.
Vei avea nevoie doar de produse banale pe care ori le găsești în bucătăria ori, ori pe rafturile celor mai comune magazine.
Pregătește 500 de grame de fasole uscată, 2 cepe mari, 6 căței de usturoi, 250 de mililitri de bullion, 2 frunze de dafin, 2 morcovi, 1 linguriță cu cimbru, 1 lingurăță cu sare, 1 linguriță cu piper, 2 lingurițe cu boia dulce, 1 lingură cu pasta de ardei dulce, 1 linguriță cu zahăr, și după gust, ulei, pătrunjel și mărar.
Fasolea are nevoie în medie de o zi și de o noapte să stea în apă rece. În tot acest timp trebuie să schimbi apa de cel puțin 3 ori. Nu trebuie să lași fasolea într-o singură apă atât de mult timp. Când vei pune fasolea la fiert, de asemenea va fi nevoie să schimbi apele de câteva ori.
Toată lumea urăște senzația de balonare pe care o are atunci când mănânc fasole, oricât de puțină, așa că pentru a elimina acest risc poți să pui în apa cu fasole puțin bicarbonate de sodiu.
Ai grijă că apele care vor urma după prima apă în care a dat în clocot fasolea să fie călduță, nu rece, ca în cazul celor în care fasolea doar se înmoaie.
În ultima apă în care vei pune fasolea la fiert adaugă și frunzele de dafin și sarea. Cât timp se fierbe fasolea tu începe să pregătești restul ingredientelor. Curăță, spală și toacă ceapa.
Procedează la fel și cu morcovul și cu usturoiul.
După aceea, pune niște ulei întrun vas pe foc potrivit și călește-le până când acestea se înmoaie sau până când se rumenesc, după gust.
Începe cu ceapa, după 5 minute adaugă morcovul și la final completează cu usturoiul. În cazul în care vezi că se prinde unul dintre ingrediente, stinge conținutul din oală cu puțină apă în care a fiert fasolea.
După aceea adaugă bulionul și zahărul și pasta de ardei dulce. Amestecă bine și lasă acestea ingrediente până când toate ingredientele se combină și se transformă într-un sos foarte dens.
Scurge toată fasolea de excesul de apă și după aceea adaug-o peste sos.
Va trebui să o guști ca să te asiguri că e gata și atunci când boabele vor fi mai moi, adaugă în sosul cu fasole și cimbrul verdeața tocată, boia, sare și piper după gust. Lasă un pic oala pe aragaz și după câteva minute ca ultimele ingrediente să se pătrundă bine, și după aceea oprește focul.
Poți să pregătești acest fel de mâncare oricând îți dorești pentru că vei găsi fasole pe tot parcursul anului sub diferite forme sau mărimi. Fasolea este bună pentru orice parte a zilei chiar dacă este combinată spre exemplu cu carne afumată și pare un preparat greu de digerat.