Toată lumea are în casă măcar o sticlă cu suc carbogazos. Acesta ne dă senzația de răcoare și de revigorare, de aceea îl preferăm în locul apei plate, care este cel puțin mai sănătoasă, chiar dacă nu este la fel de bună la gust. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că toate aceste sucuri care arată așa bine și au gust acela de neuitat, al copilăriei, sunt de fapt foarte periculoase pentru sănătatea noastră.
Există în ultima perioadă foarte multe studii care ne demonstrează că folosind sucurile carbogazoase putem mai degrabă să scăpăm de problemele din casă, cum ar fi țevile înfundate. Și totuși nu ne putem dezlipi de sucurile carbogazoase. În acest caz, mult mai indicat ar fi ca măcar să le folosim în doze moderate și de ce nu, în combinații care să le facă mai puțin periculoase pentru noi.
În această ordine de idei îți vom propune astăzi o rețetă de prăjitură care se numește exact la fel ca unul dintre sucurile preferate în lumea întreagă, și anume, prăjitura Fanta.
Desigur, acest desert care nu trebuie să îți lipsească din zilele foarte fierbinți de vară, va conține și o cantitate de suc de portocale, găit peste tot în comerț.
- Pe lângă un litru de suc de Fanta vei mai avea nevoie de 6 ouă, de 4 linguri cu făină, de 6 linguri cu zahăr, de 2 linguri cu cacao, de o linguriță cu praf de copt, de 90 de mililitri de ulei.
- Vei mai folosi și jumătate kilogram de brânză de vaci, 200 de grame zahăr pudră, 250 de grame de unt, 2 budinci de vanilie și 3 sau 4 linguri de zahăr.
Înainte să începi orice pregătire a prăjiturii, pornește cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius.
Ia o sită mai deasă și și cerne împreună făina cu cacao și cu praful de copt. Alege o tavă care să aibă aproximativ dimensiunile 26 și 32 de centimetri.
Unge-o cu unt sau cu ulei sau pune în ea niște hârtie de copt.
După aceea separă gălbenușurile de albușuri. Bate pentru început albușurile în spumă tare. Peste ele adaugă gălbenușurile și făina cu celelalte ingrediente.
Amestecă în vas ingredientele cu ajutorul unei spatule. Folosește tehnica de jos în sus și continuă până când vei obține un amestec cât mai omogen.
După aceea adaugă și uleiul puțin câte puțin și continuă să mixezi conținutul ca să nu obții cocoloașe.
Pune compoziția în tava deja pregătită și dă-o în cuptor pentru aproximativ jumătate de oră.
La început, mai exact în primele 5 minute, lasă cuptorul la temperatura de la început, adică 180 de grade Celsius. După aceea, dă-l mai încet.
Înainte să scoți tava din cuptor verifică dacă blatul este gata făcut. Folosește în acest scop o scobitoare. Dacă aceasta iese curată din aluat acest lucru înseamnă că blatul este gata.
În tot acest timp tu mixează cu ajutorul unui mixer sau cu un robot de bucătărie brânza de vaci și untul.
Acum urmează să pui și zahărul pudră, în acest amestec și continuă să amesteci toate ingredientele între ele.
Toarnă crema cu Fanta peste compoziția cu brânză. După aceea fă budincile conform instrucțiunilor de pe ambalaje.
Nu folosi însă lapte pentru ele ci doar Fanta. Când acestea sunt gata pune-le peste blatul răcit.
Acum dă la rece pentru câteva ore prăjitura până când aceasta se întărește. Pentru acest desert perfect în cazul în care îți dorești să te răcorești, nu e nevoie de foarte multă măiestrie în bucătărie și nici de foarte multe ingrediente foarte complicate.
Este recomandat să folosești mai degrabă Fanta din portocale, și pentru gustul prăjiturii și pentru aspectul ei.
Apropo de culoarea îndrăgitului suc. Știai că acesta nu a fost orange de la început? În anii 40 ai secolului trecut în Germania acesta era cunoscut drept un substitut pentru un alt suc cu istorie veche, Coca Cola.
După mai mult timp această băutură a ajuns în Olanda, iar acolo ea avea un gust de soc. Mai apoi, mai exact după terminarea războiului, Fanta a ajuns și peste ocean, dar pentru că nu a avut foarte mare succes la public, băutura nu s-a mai produs.
În schimb adevăratul succes cei de la Fanta l-au cunoscut în America de Sud, în Africa și desigur în Europa.