Șnițelul este un fel de mâncare pe care îl putem întâlni în aproape toate țările din Europa, în Orientul îndepărtat sau în cel mai apropiat, dar și în cele două americi: de Nord și de Sud.
De obicei el se face din cotlet de porc, piept de pui, dar uneori îl mai întâlnit și făcut cu ajutorul cărnii de vițel sau de curcan.
La noi în țară se pregătește o variantă de șnițel foarte simplu, fără foarte multe ingrediente combinate între ele.
Italienii preferă șnițelul combinat cu multe legume, în așa fel încât acesta să fie ca un fel de tocăniță.
La nemți putem să vedem o variantă asemănătoare la care însă se mai adaugă și foarte multă făină.
Cordon Bleu este o variantă foarte complicată și fină a șnițelului tradițional. Are de obicei măcar o fâșie de șuncă de porc, și una de cașcaval foarte bun.
Acesta se găsește în cele mai selecte localuri din toată lumea.
Un alt tip de șnițel sofisticat și foarte apreciat de-a lungul istoriei este șnițelul vienez.
Există și în america un lanț de localuri fast food în care se comercializează o variantă a șnițelului vienez, dar care nu este nici pe departe a fel de bună ca cea pe care o poți găsi în toată Austria.
Șnițelul, pe lângă multe alte caracteristici poate să fie mai fraged sau mai crocant, în funcției de ingredientele folosite și de timpul și temperatura de pregătire a preparatului.
Astăzi îți vom prezenta doar rețeta de șnițel fraged, rețetă care te va face să uiți de cum arată și de cum e la gust șnițelul crocant.
Doar cu ajutorul unui singur truc foarte simplu și la îndemâna oricui vei reuși să obții un șnițel foarte fraged, de care nu te vei mai sătura, nici tu, nici cei care îl vor testa.
De asemenea, în această rețetă sunt foarte comune și ușor de găsit și ingredientele.
Așadar vei avea nevoie de un kilogram de piept de pui, de 2 sau de 3 căni cu pesmet, de 2 ouă bătute, dee 1 cană cu ulei, de sare și de piper.
Bate prima dată ouăle adaugând și puțină sare cu piper, pentru gust. Dacă este nevoie, dezosează pieptul de pui.
Spală-l foarte bine și atent, iar după aceea șterge-l cu niște prosoape de bucătărie de hârtie. În acest fel vei scăpa de apa prea multă din carnea de pui.
Taie carnea în bucăți atât de mici, cam cum ți-ar dori să arate la final fiecare șnițel în parte.
Acum ia fiecare bucată de carne proaspăt tăiată și bate-o ușor, folosind un ciocănel de bucătărie. După aceea, condimentează suficient cu sare și cu piper, după gust.
După ce ai terminat cu ultima bucată de carne pornește aragazul, pune în tigaie ulei ca acesta să aibă timp să se încingă destul.
Ia fiecare bucată de carne, tăvălește-o pe toate părțile prin vasul în care ai pus pesmetul. Repetă acest pas și cu bolul cu oul bătut.
Revin-o la vasul cu pesmet și apoi pune cu grijă carnea în tigaia încinsă.
Ai grijă să nu sară ulei pe tine în primul rând, iar după aceea, nu te grăbi să pui prea multe bucăți de carnea în același timp la prăjit.
Ca să fii sigur că fiecare bucată de șnițel se va face foarte bine, pune în jur de 2 sau maxim 3 bucăți de carne dată prin pesmet de două ori și prin ou o dată, în funcție de dimensiunea tigăii folosite, dar și în funcție de cât de mari ai făcut bucățile de șnițel.
Cel mai des, alături de șnițel putem să punem o porție de cartofi gătiți așa cum ne place, piure, pai, copți cu coajă și nu numai, un sos după preferințe și desigur o salată proaspătă de varză sau mixtă.
La prima vedere aceasta este o variantă foarte sănătoasă și sățioasă, din care ăutem să luăm mai mulți nutrienți buni pentru organism.
Dar din păcate, șnițelul se află, sau cel puțin așa ar trebui, pe lista neagră a produselor. Acest lucru se explică prin faptul că în șnișel, indiferent de dimensiunile lui, găsim atât proteine cât și carbohidrați.
Această combinație nu este nicidecum ceva sănătos, ci mai degrabă o aglomerație de calorii care ne fac mai mult rău.
Dacă totuși nu poți să renunți la șnițel, alege cât de rar poți să-l mănânci.