eDelicios

Prăjitura Doboș. Este mereu prezentă pe orice masă festivă deoarece are un gust de neuitat!

Prăjitura Doboș are o poveste care a început acum câteva sute de ani. Aceasta a fost pusă pe unele dintre cele mai selecte mese.

Invenția îi aparține unui cofetar din Ungaria. Acesta a ajuns chiar și pe la curtea împăratului Franz Jozef sau în meniul reginei Ungariei.

Desigur aceasta este un deliciu și în restul Europei. În zilele noastre această prăjitură este cunoscută în aproape orice cofetărie de la noi din țară.

Această prăjitură este cu atât mai cunoscută în zona de vest a țării cu cât acolo sunt mai mulți maghiari.

Ideea acestui desert este că acesta se strică destul de greu, respectiv se păstrează foarte bine. Ba chiar mai mult, această prăjitură a avut rețeta ținută în mare secret pentru mai mulți ani.

Doar după ce cofetarul care a patentat produsul, a ieșit la pensie, acesta a hotărât să spună care este secretul desertului.

Prăjitura Doboș nu trebuie să îți lipsească de pe masă atunci când ai niște invitați pe care vrei în mod deosebit să îi surprinzi .

Aceștia cu siguranță vor rămâne plăcut de gustul special pe care îl vor uita destul de greu.

Vei avea nevoie de ingrediente foarte obișnuite, pe care le ai cel mai probabil deja în casa ta.

Și anume de 4 ouă, un praf de sare, de 200 de grame de zahăr pudră, de 270 de grame de unt, de 35 de grame de cacao, de zahăr vanilatm de 200 de grame de ciocolată. Din aceste ingrediente vei obține crema.

Ca să faci blatul vei folosi 6 ouă, 100 de grame de zahăr pudră, 100 de grame de făină, 30 de grame de unt topit.

Vei decora tortul tău cu 100 de grame de zahăr tos.

Pregătește prima dată blatul pentru prăjitură. Bate bine albușurile cu 50 de grame de zahăr pudră, După aceea bate și gălbenulurile, cu restul de zahăr pudră.

Combină între ele cele 2 jumătăți de ou. Adaugă și untul pe care l-ai topit mai devreme, dar l-ai și lăsat să se răcească. Pune în amestec și făina și amestecă foarte atent toate ingredientele.

Pune într-o tavă niște hârtie de copt și fă pe aceasta un cerc care aibă diametrul de 22 de centimetri.

Pune compoziție ta doar în interiorul acelui cerc. Va fi nevoie să obții 6 foi. Pune tava în cuptor pentru apoximativ 10 minute la temperatura de 160 de grame Celsius.

Între timp începe să faci crema prăjiturii Doboș. Amestecă cele 4 ouă, cu zahărul vanilat, și bate-le foarte bine.

Pune compoziția pe aburi. După ce aceasta a devenit suficient de groasăia-o de pe foc și continuă să o amesteci.

Va fi nevoie să topești ciocolata în cuptorul cu microunde. Amestec-o și pune în ea compoziția cu ouă. Continuă să mixezi aceste 2 amestecuri ca să obții o compoziție omogenă.

Bate după aceea cu mixerul untul până când acesta va deveni o cremă pufoasă. Adaugă după aceea și cacao și omoginează amestecând insistent. Adaugă upă aceea și compoziția din ouă foarte ușor, folosind o lingură. Mixează în permanență până când omogenizezi tot amestecul.

Nu uita că toate ingredientele trebuie păstrate la temperatura camerei ca să le lucrezi cât mai bine. Pune la final crema la rece ca să devină mai solidă.

Acum începe să pregătești glazura de zahăr ars ca să decorezi prăjitura. Folosește o tigaie mai mică pentru a topi zahărul. Acesta trebuie să se ardă.

Alege cel mai bun blat și întinde imediat pe el zahărul ars. Folosește pentru acest pas un cuțit cu lama lungă și unsă cu mult unt. Înțeapă blatul ca să poți mai apoi să tai tortul în felii.

E nevoie să fii foarte atent și rapid ca să nu ți se întărească amestecul.

După aceea ia fiecare blat pe rând. Unge fiecare bucată cu cremă iar peste cremă pune un alt blat. Continuă în acest fel până când ajungi să întinzi crema și pe ultimul.

Nu folosi crema doar pentru a o întinde pe blaturi. Vei avea nevoie de ea și pentru exteriorul prăjiturii.

Aranjează la final pe rând câte o felie din blatul cu zahărul ars.

Și gata, ai ajuns la finalul rețetei care a rezistat timpului și a ajuns pe cele mai regale mese festive.