Grișul este cu siguranță un fel de mâncare care ne va aminti de copilărie. Îl primeam la micul dejun la grădiniță sau chiar și atunci când eram bebeluși și mâncam doar din biberon.
Foarte puțini sunt cei care nu au avut în meniurile din copilărie acest fel de mâncare. În principal acesta se făcea cu lapte și uneori se mai adăuga dulceață pentru un gust și mai bun.
Totuși chiar dacă acesta era nelipsit din farfuriile noastre atunci când eram mici, specialiști din domeniul alimentar, dar și medici au analizat care sunt efectele consumului de griș asupra sănătății.
Grișul în sine nu este decât un tip de făină. Conține foarte multe calorii, asta pentru că are un conținut bogat de carbohidrați. Pe lângă mulți carbohidrați grișul mai are și multe vitamine, proteine.
Pe de altă parte grișul nu conține fibre, iar acest lucru face ca el să fie absorbit de organism foarte repede.
Atunci când îl pregătim trebuie să îl fierbem exact cât e nevoie, să nu îl lăsăm prea mult pe foc ca să ne mai putem bucura de substanțele nutritive pe care acest tip de făină le are.
În momentul în care grișul este făcut doar cu apă, acesta devine un preparat foarte bun pentru pierderea în greutate și pentru menținerea unei greutăți optime.
Dar dacă în acesta se mai adaugă lapte normal sau chiar condensat, lucrurile se schimbă total.
În plus, grișul este bun și pentru sănătatea noastră. Acesta poate să fie folosit în caz de boli care afectează tractul gastro-intestinal.
Pacienții care suferă din cauza ulcerelor sau de gastrită pot să folosească griș pentru că acesta ameliorează spasmele și durerile provocate de aceste boli.
Grișul este un bun nutritiv. Acesta poate fi consumat fără reține după operații. Datorită grișului te simți sătul și totuși nu simți că ai stomacul și intestinele încărcate.
Atunci când ești obosit poți să consumi niște griș. Aceasta îți va lua starea de oboseală și chair mai mult, îți va da energia necesară.
Grișul nu provoacă alergii. Așa că în cazul în care nu ești alergic la lapte îl poți consuma în această combinație sățioasă, dar și sănătoasă.
Printre beneficiile pe care le are grișul se numără și cele asupra bunei funcționări a oaselor, a dinților sau a mușchilor.
Exisistă însă un detaliu pe care destul de puțini oameni îl cunosc. Grișul este bun doar pentru adulți întrucât aceștia au deja sistemul digestiv format.
Copii încă nu au un tract digestiv bine format și din acest motiv grișul le poate afecta procesul de digestie, în general.
Dacă vei respecta aceste sugestii tu ca adult te vei putea bucura de niște preparate foarte gustoase și sănătoase, iar copii tăi vor și sănătoși și vor putea să mănânce doar ce le face bine.
Astăzi îți vom prezenta o rețetă de prăjitură ccu griș și cu fructe. Pregătirea acestei rețete îți va lua aproximativ 2 ore, dar rezultatul final va merita pe deplin pentru cei care îl vor gusta.
Pentru blatul de cacao vei folosi: 150 de grame de făină, 15-0 de grame de zahăr, 5 ouă, 20 de grame de cacao, jumătate de plic cu praf de copt.
Ca să faci grișul cu lapte vei avea nevoie de 400 de mililitri de lapte, 6 linguri cu griș, un plic cu zahăr vanilat.
Vei mai avea nevoie și de fructe, de care îți plac, pentru servit.
Freacă bine gălbenușurile cu zahărul pe care va fi nevoie să îl adaugi treptat. După ce obții un amestec fluid, adaugă în el cacao și făină, împreună cu praful de copt.
După aceea adaugă în amestecul principal șialbușurile, bătute în prealabil spumă tare. Ungge o tavă de aragaz cu unt, pune în ea aluatul și dă-l la copt pentru aproximativ jumătate de oră.
Când a trecut timpul de coacere lasă blatul să se răcească complet. Acum ocupă-te să pregătești stratul din griș.
Pune într-o cratiță, pe aragaz, la fier, laptele împreună cu zahărul vanilat. După ce acesta a fiert iar zahărul s-a izolvat, adaugă în ploaie și grișul.
După aceea continuă să amesteci foarte bine ca să nu rămână cocoloașe. Când e gata ia-l de pe foc și lasă-l să se răcească.
Pune grișul peste blatul de cacao și întinde-l pe toată suprafața. Servește-l abia a doua zi cu fructele preferate.