eDelicios

Cum se congeleaza corect legumele pentru iarna

În sezonul rece fructele, dar și legumele sunt mult mai puține și nici nu au acel gust pe care îl cunoaștem noi atunci când acestea abia apar în grădini, respectiv în piețe sau în magazine.

De aceea, ca să te bucuri cât mai mult timp de gustul, dar și de proprietățile lor adevărate, trebuie să le pregătești de pe acum, când le găsești foarte ușor.

Poți să congelezi foate multe legume, cu câtva mici excepții, dar și verdețuri și zarzavaturi. Nu este foarte recomandat să congelezi legumele care au foarte multă apă, cum ar fi castrveții, ridichile, salata verde.

Roșiile, țelina, catofii noi, pot să fie congelate, dar după ce le vei dezgheța gustul și textura lor nu va mai fi la fel.

Nu vei mai putea pregăti o salată din roșii tocate, fără coajă. Dar pe de altă parte din ele vei putea să faci niște sosuri delicioase.

Dacă vrei să păstrezi un gust autentic de roșie poți să faci un suc simplu. Doar că trebuie să știi că cel mai important nu este doar să speli legumele și să le pui în pungi.

De aceea, astăzi îți vom prezenta câteva sfaturi utile despre cum poți să congelezi mai bine legumele tale preferate, ca să nu dai greș în această procedură.

Vei avea nevoie să folosești doar legume foarte bine coapte, abia culese și mai ales sănătoase. Spală-le după aceea bine și curăță-le în zonele afectate, dacă acestea există.

Ai grijă să nu treacă mai mult de 12 ore de când le-ai cules, altfel riști să se piardă toți nutrienții mai importanți.

Înainte să sigilezi pungile în care vei pune la păstrat legumele, ai grijă să nu mai fie deloc aer în interiorul acestora. De asemenea asigură-te că vei înlătura orice risc de infectare a produselor.

Lipește pe fiecare ambalaj câte o etichetă pe care să scrii ce legume se află în pungă și în ce dată acestea au fost pregătite.

Pune atât de multe legume într-o pungă câte știi că folosești la un singur preparat. Astfel vei rămâne cu mult mai mult timp pe care în mod normal îl pierzi pentru pregătire, congelare și decongelare.

Ca să pregătești cât mai temeinic legumele pentru congelare trebuie să urmezi mai mulți pași: să le opărești, să le lași la răcit și la zvântat.

Trebuie să știi că pentru fiecare legumă în parte timpul de opărire este diferit. Același lucru este valabil și în cazul ambalării legumelor pregătite pentru iarnă.