Înainte carnea era considerată a fi un privilegiu de care se puteau bucura doar cei avuți și se găsea pe mese doar la unele ocazii speciale.
Astăzi, există cazuri deosebite în care oamenii în mod conștient aleg să nu mai consume carne de niciun fel pentru o perioadă sau pentru totdeauna, până la sfârșitul vieții.
Uneori această alegere însă nu este voită, fiind forțată de anumite situații legate de starea de sănătate.
În restul cazurilor însă oamenii adoră și consumă carnea foarte des. În funcție de imaginație, de preferințe și de posibilități oamenii pot să mănânce carnea în foarte multe feluri și combinații.
De la carnea fiartă lângă niște legume banale din piață sau din grădină până la farfurii foarte sofisticate de care ți-e teamă să te atingi la cât de frumoase sunt.
Astăzi îți vom prezenta o rețetă foarte bună de carne de pui în sos de vin și cartofi copți. Acesta este și unul dintre felurile de mâncare pe care românii îl adoră, dar pe care îl regăsim și în alte bucătării.
Este una dintre acele combinații pe care le putem face atunci când vrem să facem un fel de mâncare ce se pregătește foarte repede și este și foarte sățios.
Va fi foarte potrivit atât pentru cină cât și pentru prânz, într-o zi obișnuită sau într-una specială. Indiferent de menirea acestui preparat, toată lumea va rămâne încântată și de gustul, dar și de mirosul cărnii cu cartofi.
Se face din ingrediente puține și de care poți să faci rost foarte ușor. Așadar vei avea nevoie de un pui întreg, de 250 de grame de cartofi noi.
De asemenea și de niște condimente care să dea savoare preparatului: de sare, de boia dulce, de 3, maxim 4 căței de usturoi, de 50 de ml de apă, de 50 de ml de vin alb sec, de o linguriță cu cimbru uscat, mărunțit, de 2 foi de dafin, de o lingură cu pastă de roșii și de o lingură cu ulei.
Pentru început freacă puiul cu sare și cu boia dulce după gust iar când ai terminat pune-l într-un bol mai încăpător.
Curăță usturoiul și după aceea toacă cu un cuțit foarte bun sau la presă. După ce ai terminat, pune-l peste pui.
Peste usturoi pune cimbrul, stropește carnea cu uleiul. Lasă puiul cu aceste consimente peste el să stea așa în timp ce tu te vei ocuppa de cartofi.
Folosește un burete pentru vase curat, în special partea lui abrazivă, ca să îi cureți de coajă. Dacă aceștia sunt foarte mari, taie-i în 2 sau chiar în 4 bucăți.
După aceea pornește cuptorul la temperatură medie. Pune într-o tavă cartofii și în ei aranjează frumos puiul.
Varsă vinul și pasta de roșii, după ce ai diluat-o cu apă peste carne. Pune după aceea și cele 2 frunze de dafin în tavă.
Pune tava în cuptor și scoate-o numai după ce se rumenește puiul.
Vei obține un preparat de care nu se va mai sătura nimeni de la masă. Și mai ales, acest fel de mâncare va fi și foarte sănătos, fără să îți pice greu la stomac.
Acest lucru va fi posibil datorită cărnii de pui care se digeră ușor. Are un gust care nu atrage atenția într-un mod negativ.
De aceea poate să fie consumată și de copii mici, dar și de oamenii de vârsta a treia care nu mai au o poftă de mâncare atât de evidentă.
Ba chiar mai mult, carnea de pui se poate folosi și în dietele alimentare, atât timp cât aceasta este pregătită cât mai simplu, fără prea multe ingrdiente.
Nu are deloc carbohidrați și în același timp foarte puține grăsimi. Carnea de pui scade apetitul și funcționează chiar a un tonic.
Tot ceea ce trebuie să faci atunci când urmezi o dietă cu carne de pui este să îndepărtezi cantitatea de piele pentru că acolo se află de fapt grăsimile cele mai multe.
În carne găsim mult mai mult fier decât în pește sau decât în legume. Ca să beneficiezi de această substanță atât de necesară organismului trebuie să folosești cât mai mult carne închisă la culoare.
Pentru că acolo se găsește cea mai mare concentrație de fier. Așa se explică faptul că splina și ficatul sunt surse bune de acest element util.