Pe timp de iarnă cele mai bune sunt murăturile care țin cu suces locul legumelor gustoase și proaspete.
Se poate mura sau marina aproape orice legumă combinată cu altele sau cu diferite condimente.
Totuși în acest top locul de frunte îl au castraveți. Pe aceștia îi poți folosi fără nicio problemă lângă niște fripturi delicioase sau ca să pregătești salata de boeuf despre care știm cu toții că este nelipsită de pe mesele în cadrul sărbătorilor de iarnă.
Astăzi îți vom prezenta o rețetă de castraveți murați foarte ușor de făcut, care cel mai important, va ajuta legumele să reziste să fie crocanți pentru mai multe luni de zile.
Vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 kilogrrame de castraveți proaspeți cât mai mici, 1 litru și jumătate cu apă rece, 30 de grame de sare fără iod, 4-5 căței de usturoi decojiți și înjumătățiți, 100 de ggrame de hrean tăiat sub formă de fâșii, 2-3 fire de cimbru uscat, 2-3 fire de mărar uscat, 1 ardei iute, 1 morcov tăiat în rondele, 1 lingură cu oțet.
Alege castraveți cât mai mici și mai drepți și tari ca să îi poți aranja în borcane fără probleme. După ce i-ai ales pe cei mai potriviți, spală-i în cât mai multe ape reci, preferabil măcar 3.
Lasă-i pe toți să se scurgă de excesul de apă cât mai bine. Spală între timp cât mai bine și un borcan mai mare, de 3 litri sau dacă vrei mai multe, acestea trebuie să fie mai mici.
Curăță și hreanul atent și taie-l în fâșii potrivite, dar subțiri. Fă același lucru și cu usturoiul care trebuie să fie tăiat în cel puțin 2 bucăți.
Spală și ardeiul iute și apoi pregătește legăturile cu cimbru și cu mărar, fără să arunci tijele.
Pe fundul borcanului mare se aranjează tot mărarul, iar dacă folosești mai multe borcane mici, repartizează-le în mod egal, adaugă și cimbrul și câteva fâșii de hrean.
Peste aceste condimente pune în picioare un rând de castraveți. Ai grijă să îi aranjezi cât mai bine. Peste castraveți pune câteva bucăți de usturoi și ardeiul iute.
Continuă să pui și următorul strat de castraveți, aranjați de asemenea în poziție verticală. Urmează puțin usturoi și niște fâșii de hrean.
Când ajungi la ultimul strat de castraveți aranjează-i pe orizontală. Acum pune morcovul care este un ingredient opțional.
Adaugă după morcov și restul de hrean, de usturoi și cimbrul cu mărarul care ți-au mai rămas.
Alege cele mai tari tije de mărar și păstrează-le pentru final pentru că acestea vor avea grijă să îți fixeze toată construcția.
Vei face saramura pentru castraveți folosind sare neiodată, dar grunjoasă. Pentru fiecare litru de apă folosit se adaugă câte o lingură de sare. Pentru un borcan de 3 litri cu 2 kilograme de castraveți va fi nevoie să faci 1 litru și jumătate de saramură.
Pune la fiert apa și sarea într-un vas mai mare după ce a dat în primul clocot las-o să mai fiarbă încă 5 minute.
După aceea stinge focul de la aragaz și lasă compoziția cu sare să se răcorească timp de 10 minute.
Pune borcanul sau borcanele pee un vas tare din metal sau dacă vrei chiar pe lame de cuțit. În acest fel nu-ți vor crăpa borcanele atunci când vei turna în ele saramura.
Saramura se pune doar după ce ai aranjat toate ingredientele în borcane. Aceasta trebuie să acopere toate ingredientele.
Pune peste borcane niște farfurii mai mici, atât cât să le acopere gurile și lasă-le așa pentru o perioadă de 24 de ore.
Completează conținutul borcanelor cu restul de saramură rece, adaugată peste saramura care deja fermentează, făcând spumă.
Este foarte important să adaugi oțetul în această perioadă ca să îți păstrezi castraveții cât mai crocanți.
Pentru ultima etapă acoperă borcanele cu celofan. Taie câte 2 bucăți de celofan pentru fecare borcan și umezește-le cu puțină apă rece.
Pune celofanul pe gura fiecărui borcan și leagă-le pe toate cu sfori atât de lungi încât să înconjori gurile lor de câte 4-5 ori.
Ca legătura cu sfoara să fie cât mai puternică, udă și sfoara mai înainte pentru că în această stare sfoara va strânge mai bine gura borcanelor.
După aceea pune borcanele într-un loc răcoros și uscat, departe de surse de lumină și folosește-le iarna la bucatele tale.